- Dette er historisk for vår avdeling, sier dekan Tove Havnegjerde ved Avdeling for biologiske fag ved Høgskolen i Ålesund.

Finansiert av høgskolen

Dette er ingen gaveprofessorat. Høgskolen satser nå for fullt på biologiske/marine fag der en også opplever en økning av studenter til denne typer studier.

Satsingen skjer i nært samarbeid med den biomarine klynga Legasea.

Grete Hansen Aas er tildelt den interne professorstipendiatstillingen som skal gjøre henne til professor innen biomarine fag etter et par år. Hansen Aas har mange års erfaring fra Møreforsking og har samarbeidet mye med bedriftene i den biomarine klyngen Legasea. Om få dager lyses også den nye proffessoratstillingen og stipendiatstillinga ut.

Jubel i Legasea

Prosjektleder i Legasea, Oddvar Skarbø ved ÅKP, jubler over satsingen.

- Nå begynner ballen å rulle for alvor, sier han og mener dette vil løfte verdiskapingen innen hele fiskerisektoren og øke sannsynligheten betraktelig for at vår region ligger i front globalt når det gjelder bærekraftig produksjon av marine ingredienser mot sektoren helse og ernæring.

Også styreleder for Legasea, Odd Gjørtz, har veldig tro på at den biomarine klynga vil utvikle seg og være av stor betydning, ikke bare regionalt, men også nasjonalt.  Han sier bedriftene vil være med i i utvikling av nye prosesser og nye produkter i hele verdikjeder. Da er det viktig at det utvikles en kritisk masse av topp kompetanse for utvikling av den biomarine klyngen.

Nasjonal betydning

Legasea fikk Arena-status for halvannet år siden og er halvvegs i en treårs periode. Gjørtz sier ambisjonsnivået er å utvikle klynga over lang tid ut i fra det som er best for klynga der det i dag er 14 partnere som dekker hele verdikjeden fra fangst til biomarine produkter. Møreforsking og Høgskolen i Ålesund er inne som partnere knyttet til dette.

- Jeg har veldig tro på at den biomarine klynga vil utvikle seg på en måte som er viktig ikke bare for regionen, men også nasjonalt, sier Gjørtz.