I dag møtte russepresidentene på rådhuset i Ålesund for å sikre tryggere russefeiring. Det har blitt en månedlig begivenhet, helt siden de hadde det første møtet i november.

På programmet i dag var planlegging av et russepolitikurs, som skal avholdes første uka etter påskeferien.

— Det er jo ikke til å komme unna at det har vært en del trøbbel og fanteri fra russen, men sikkerheten blir høyere for hvert år. Nå skal vi ta med oss de erfaringene som ble gjort i fjor og fortsette det gode arbeidet, blant annet ved å videreføre ordningen med et russepoliti som skal sørge for sikkerheten på arrangementene., sier Martin Ekornes Søvik, russepresident ved Spjelkavik videregående skole.

Russepolitiet skal være ansvarlige for sikkerheten på de ulike arrangementene, og skal arbeide tett med politiet, Røde Kors, kommunen og Natteravnene.

— Vi har verva litt over hundre russepoliti fra de ulike skolene. De vil være ansvarlig for for sikkerheten, sammen med samarbeidspartnerne på de ulike arrangementene, forteller Ekornes Søvik.

Nytt av året er også at russen ved Haram vgs. også deltar i samarbeidet.

— Tidligere år har russen fra Haram ofte reist for å delta på arrangementene i Ålesund, men da uten å ta ansvar for sikkerhet og opprydning. I år vil vi også delta på dette, sier Victor Jenssen, russepresident ved Haram vgs.

Russekontrakt

I tillegg har russepresidentene også signert en avtale som regulerer hva hvordan de skal oppføre seg på offentlige steder. Stedene de har fått lov til å oppholde seg i år er Tueneset, grusbana på Aksla, Volsdalsberga og Emblemssanden.

— Kontrakten går på hva russen forplikter seg til å gjøre i mai, med tanke på at vi er kommunal grunn. For eksempel har vi skrevet under på at glassflasker er helt forbudt, og vi har forpliktet oss til å rydde opp etter oss. Klokka ni dagen etter skal det være helt ryddig og fint, forsikrer Lars Standal Sørnes som er russepresident på Fagerlia videregående skole.

Nytt av året er et armbånd som skal vise hvilken skole personen kommer fra og om de er mindreårige. Til dette har det blitt samlet inn 300 kroner fra hver russ.

— Dette skal gjøre det enklere å sørge for at mindreårige ikke drikker alkohol, samt at det ikke kommer folk på arrangementene våre som ikke har noe der å gjøre, forteller Ekornes Søvik.

Noe av denne summen vil bli brukt på arrangementene, da for eksempel til lyd og lys, mens overskuddet vil bli donert til veldedighet.

Kursing

Russen samarbeider også med Statens vegvesen for å sikre at russebilene holder den nødvendige standarden til å ferdes på veiene. I tillegg har russen hatt møte med både helsevesen og brannvesen for å sikre sikkerheten til deltagerne.

— Vi har hatt møte med Statens vegvesen, hvor vi får gratis kontroll av bilene og også et russeoblat som viser at bilen er godkjent. Av helsevesenet har vi blant annet fått opplæring i hvordan vi kan se om noen har fått i seg for mye å drikke og hvordan vi kan hjelpe dem, sier Maria-Kristine Eidsvik som er visepresident ved Ålesund vgs.

Knutepoliti

Russen har også fått vurdert lovligheten av de forskjellige russeknutene av politiet. Det har medført at noen har forsvunnet fra programmet.

— Tidligere har det blant annet vært en knute som het «tut og sup». Her har det vært slik at russen har stått i rundkjøringer og oppfordret bilistene til å tute. Når noen har tutet så må russen ta en sup fra drikkevarene. Denne knuten forsvinner nå siden det ikke er lov til å drikke på offentlig sted, forteller Johanne Jacobsen, russepresident ved Borgund vgs.

Tilstede på dagens møte var russerepresentanter fra Ålesund vgs, Spelkavik vgs, Akademiet, Borgund vgs, Haram vgs, Fagerlia vgs, samt representanter fra kommunen, politiet, Røde Kors og Natteravnene.