– Natten da innbruddet skjedde var jeg på hotellet og ventet på de to andre, forklarte en 31 år gammel mann i Sunnmøre tingrett.

Hva de to andre gjorde visste han ikke. Og han var veldig usikker på navnet til den ene av de to, selv om de hadde kjørt bil sammen fra Sverige.

Begge de to som står tiltalt i Sunnmøre tingrett er bosatt i Sverige, med bakgrunn fra Balkan.

31-åringen er bosatt i Sverige, men har bakgrunn fra Balkan. Han er en av to som er tiltalt for grovt tyveri i en sak som starta i Sunnmøre tingrett mandag. Ifølge tiltalen skal de ha brutt seg inn i forretningen til gullsmed Egil Kvamsås på Moa Amfi natt til 15. august 2014. Utbyttet var 2,1 millioner kroner i gull, smykker, diamanter og kontanter.

Det er også en tredje siktet i saka, men han har politiet ikke klart å oppspore.

De tre ble fanget opp av overvåkingskamera på Moa, blant annet da de teipet over sensoren på en alarm. Lignende aktiviteter ble observert på Roseby i Molde.

Ikke snakkesalig

31-åringen var ikke spesielt snakkesalig da han forklarte seg i retten. Han sa at han hadde fått tilbud om å kjøre to personer til Norge mot betaling.

– Det var meningen å finne arbeid i fiskeribransjen, sa han.

Aktor, politiadvokat Mathias Haber, prøvde gjentatte ganger å knytte mannen til en som tiltalte har omtalt som «storkriminell i Sverige». I politiforklaringer har den tiltalte 31-åringen sagt at denne mannen ga han sjåføroppdraget, og sørget for betalingen. I retten distanserte han seg fra politiforklaringene både når det gjaldt koblingen til den mulige bakmannen, og til den tredje av de siktede, en person politiet ikke har fått tak, til liks med ransutbyttet.

Det var også snakk om en fjerde person, med en norskregistrert grønn VW Passat, som de kom i kontakt med da de kom til Sunnmøre. Men rollen til den fjerde ble ikke nevneverdig opplyst i retten.

– Jeg var psykotisk

I politiforklaringer har 31-åringen også nevnt at de to andre som han reiste sammen med snakket om et innbrudd de tidligere hadde gjort på et turiststed «med en stor foss og vei med mange svinger». I retten tok han avstand også fra dette punktet i sine politiforklaringer.

– Jeg var psykotisk da jeg ble avhørt av politiet. Jeg sa hva som helst for å slippe ut fra fengselet, sa mannen i retten.

Men noe dokumentert medisinsk belegg for den påståtte psykotiske tilstanden ble ikke lagt fram.

Erkjente

Den andre tiltalte, en mann på 35 år, også han med bakgrunn fra Balkan, erkjente straffskyld.

Politiet sitter på omfattende videoopptak som skal vises i retten. Det var disse opptakene som førte til gjennombrudd i etterforskningen.