– Vi er i år tre nye som har overtatt ansvaret for bålet ettersom den gamle bålsjefen, Alexander Slinning, ga seg etter mange år i ledelsen. Dette gjør at vi i år har et generasjonsskifte, både i form av ledelse og mannskap. De eldre forsvinner litt hit og dit, så nå er vi en yngre gjeng som har «overtatt» tradisjonen, forteller årets bålsjefer Alexander Heen, Yngve Osvold og Simon Eiken.

Åpen dag

Bålsjefene ser for seg utfordringer og forandringer.

– Vår største frykt, som vanlig, er jo at vi ikke skal bli nok folk til å bygge årets bål. Det er ikke nødvendigvis et stort problem i øyeblikket ettersom de yngre generasjonene har meldt grei interesse for bålet, men jo flere vi er – jo bedre, sier de tre bålsjefene.

Fordi det er mange nye i år, har de planlagt å starte bygginga tidligere enn vanlig.

– 1. mai tenkte vi å ha en slags «åpen dag» ute på Bålholmen, hvor alle er velkomne. Enten de er voksne eller unge som vil se på, spørre oss om forskjellig eller ta i et tak. Vi satser på å begynne på formiddagen med arbeid, så senere utpå kvelden runde av med sosialt samvær og grilling om været tillater det. Dette blir den første offisielle bygningsdagen av Slinningsbålet 2015, og vi satser på godt vær og godt oppmøte, sier Heen.

– Vi vil heller skyte fart fra start og holde et jevnt tempo enn å måtte jobbe døgnet rundt den siste uka for å komme i mål, sier Osvold.

Støtte

Bålsjefene er takknemlige for all støtte de får.

– Vi ønsker et godt samarbeid med både befolkninga, bedriftene og kommunen i Ålesund, og vi er veldig imponert av hvor mye støtte vi allerede har fått. Dette er noe vi har lyst til å takke alle for, og vi har også lyst til å oppfordre til at kommunen stiller litt mer opp i år. Da snakker vi ikke nødvendigvis om støtte av penger, men heller om andre ting som hadde lønnet seg for alle parter. Slik som for eksempel å sette opp bossbøtter i fjøra på dagen vi tenner bålet. Det er tusenvis av folk der, men ingen sted å gjøre av bosset sitt uten å måtte ta det med hjem selv – noe mange ikke alltid er veldig flink til, sier bålsjefene.

Og årets Slinningsbål, det tennes den 20. juni.

<strong>Slinningsbålet:</strong> I år tennes bålet den 20. juni, som er nærmeste lørdag til sankthansaften.