Helt siden rehabiliteringen av Fjellstutrappene startet i fjor høst har uvedkommende brutt seg inn og vandret i det avstengte området.

Fra mandag 4. mai skal et nytt barrikadedekke legges i trappene og Ålesund kommune ber nå alle om å holde seg unna.

Vil holde vakt

Steven Bendal er prosjektleder i veg, anlegg og park. Han sier at det vil være helt nødvendig med kontinuerlig vakthold døgnet rundt slik at folk ikke tråkker på det nye dekket som skal legges.

– Vi ser at folk går inn i området og bryter seg inn her uansett hva vi gjør. Nylig fant jeg porten brutt opp igjen. Det brukes kniv og avbitertang, sier Bendal til smp.no.

Han mener at folk ikke tar hensyn til at det arbeides med trappene, og slik har det vært siden oppstarten. Å legge barrikadedekke er tidkrevende, og på grunn av herdingsprosess etter legging, må dekket ligge uberørt i over 30 timer.

– 30 timer er under perfekte forhold. Kanskje trenger vi opp mot 60, og derfor er det ekstremt viktig at ingen vandrer i trappene nå, sier Bendal.

Hele uka

Arbeidet vil foregå i hele uke 19. Dekket skal ligge på asfalten helt i starten, og her skal det legges på lim som skal flyte over asfalten. Det er en spesiell type grus som skal bli limt fast i dette.

– Til nå har vi kunnet fikse ting fortløpende, men om det blir fotspor på dekket så koster det flere titalls tusen kroner å fikse det. Derfor lønner det seg å ha vakthold her hele neste uke, mener prosjektlederen.

– Hva mener du om holdningene til folk som går på avstengt område?

– Jeg synes det er rart egentlig. Dette er så viktig for hele byen. Trappene er kanskje ved siden av Jugend-bebyggelsen det Ålesund er mest kjent for, og da burde det være i alles interesse at dette blir ordnet skikkelig.

– Farlig

Bendal har observert barnefamilier vandre opp mot Fjellstua i vinter, selv om området er stengt.

– Mange har risikert livet her i vinter over grushaugene uten rekkverk, sier han.

Offisiell åpning av de nye trappene er lørdag 16. mai.