Ministeren avviser at staten kan bidra med 30 prosent av utbyggingskostnadene i bypakken. Han krever også at all gjennomgangstrafikk skal gå utenfor bomstasjonene. Med disse kravene på plass vil han vurdere bypakkesøknaden tidligst i forbindelse med rulleringen av Nasjonal Transportplan i 2017.

–Det er ikke slik at en lokalt kan vedta en såkalt bypakke, og deretter forutsette at staten skal bidra med 30 prosent av kostnadene. Skulle vi sagt ja til det måtte vi ta penger fra en rekke allerede vedtatte vegprosjekt. Det er ikke slik det fungerer, sier Solvik-Olsen til Sunnmørsposten.

Les også: Frank Sve: – Hva var det jeg sa?Les også: Tror bypakke-nei gir muligheter

Krysspress

Samferdselsministeren er under et kraftig krysspress i kampen om bypakkene. Et enstemmig Frp-landsmøte vedtok at det er helt uaktuelt for partiet å godta at nye byer, utenom de ni byområdene som er definert som storbyområder, skal få innføre bomringer. På den andre siden står regjeringskollegaene i Høyre som sier ja til bomringer.

Kalkulator: Regn ut dine bomutgifter

Solvik-Olsen vil ikke spekulerer i hva som blir utfallet av den dragkampen.– Vi har vist at vi klarer å bli enige om gode kompromiss i regjeringen. Det tror jeg vi skal klare i denne saka også, sier han.

Solvik-Olsen er også helt klar på at bomstasjonene ikke må plasseres slik at gjennomgangstrafikken blir tvungen til å betale for byutviklingsprosjekt.

– Vi mener det må legges stor vekt på nytteprinsippet. Altså at de som betaler en bomavgift skal ha direkte nytte av de prosjektene som pengene går til. Slik det er lagt opp i Ålesund vil trafikk som skal forbi byen måtte være med å betale. Det er ikke akseptabelt, sier Solvik-Olsen.

God tid

Han ikke har hast med å fatte noen beslutning om de bypakken det er søkt om.

– Slik jeg ser det vil det være naturlig å vurdere disse prosjektene i forbindelse med rulleringen av Nasjonal transportplan i 2017, sier Solvik-Olsen.

<strong>Skeptisk:</strong> Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen krever en rekke endringer i søknaden fra Ålesund. Foto: NTB scanpix Foto: NTB Scanpix