Overvåkningsvideoen fra Atlanterhavsparken i Ålesund er foreløpig ikke offentliggjort etter at tre pingvinkyllinger og ett egg ble stjålet natt til torsdag.

Smp.no møtte akvariesjef Standal i morgentimene fredag.

– De som kom på jobb oppdaget at et tak lå skeivt på inne i området til pingvinene, forteller han.

Flere overvåkningskamera

Deretter gikk Atlanterhavsparken gjennom overvåkningsvideoen fra kameraene på stedet. Etter hvert oppdaget man at to personer var inne i parkens område ved 01.15-tiden, og etter en stund kunne man se til sammen sju voksne personer på videoen.

– Det ble brukt lommelykt, og personene tok også bilder med blitz. De gikk målbevisst mot pingvinene, sier Standal.

Siktet

Både politiet og ledelsen ved akvariet har bekreftet at russ har vært inne i parken. Flere har vært inne til avhør.

Smp.no får opplyst fra politiadvokat Hilde Haugen ved Sunnmøre politidistrikt at flere er siktet, men ingen har imidlertid tilstått å ha stjålet verken kyllinger eller egg.

– Det foreligger en foreløpig siktelse i saken, og flere er siktet etter dyrevelferdslovens paragraf 14. Siktelsen kan bli endret etter hvert som etterforskningen pågår. I utgangspunktet er siktelsen knyttet til det å sette dyr i en hjelpeløs tilstand, sier Haugen til smp.no.

Politiadvokaten går ikke inn på detaljer rundt hvor mange som er siktet, eller kjønn.

– Jeg gjentar det jeg har sagt tidligere. Flere har erkjent å ha vært til stede, men tjuveri av pingviner eller egg er ikke erkjent, sier Haugen til smp.no.

Leiteaksjon

Standal skryter av alle ungdommene som har vært med å leite torsdag kveld og natt til fredag. Det kom seint torsdag en rekke tips og rykter om at pingvinene var blitt satt ut igjen i terrenget på Tueneset på ettermiddagen, men verken mannskapene fra dyregruppa Kelly's håp, russen eller Atlanterhavsparken har funnet noe som helst.

Fokuset er fortsatt å få pingvinungene tilbake i live, men sannsynligheten for det begynner dessverre å bli liten. Særlig fordi kyllingene er avhengig av mye mat og varme fra foreldrene sine når de er så små som tre uker.

Standal er foreløpig usikker på hvordan de andre pingvinene i Atlanterhavsparken har taklet saken, og sier at man først vil merke det når han vet om pingvinene har tatt til seg mat. Sjefen har ved 10-tiden ikke fått de siste rapportene fra sine kolleger.

Stor pågang

Etter at nyheten om pingvintjuveriet kom ut, har det vært enorm pågang på telefonen til akvariesjefen.

– Saken har vært i alle riksdekkende medier. Også internasjonale medier har kontaktet meg, forteller han.

Daglig leder Tor Erik Standal ved Atlanterhavsparken i Ålesund. Foto: MORTEN HJERTØ
Foto: MORTEN HJERTØ
Foto: MORTEN HJERTØ
Foto: MORTEN HJERTØ