Flere russ erkjenner å ha vært nede hos de utrydningstruede pingvinene i Atlanterhavsparken. Det sier politiinspektør Yngve Skovly.

Men russen nekter for at de har tatt pingvinene med seg.

overvåkingsvideoen ser det ut som at noen av russen bærer med seg noe.

– Det er mulig at noen av de bærer noe med seg, men kvaliteten på opptaket er slik at det ikke mulig å fastslå med 100 prosent sikkerhet, sier politiinspektør Skovly.

Siktet

Politiet mener likevel det er skjellig grunn til mistanke mot fire russ. Disse er nå siktet. Fire fra politiet etterforsket i går kveld saken.

– Vi utelukker ikke at det kan ha vært andre der, og vi etterforsker bredt, sier politiinspektøren.

Hardnakket

Advokat Reidar Andresen, som representerer tre av de siktede, sier at russen erkjenner å ha vært inne på området.

– Men å konstatere at de har tatt pingvinunger og egg er ikke mulig ut fra overvåkingsvideoen. Det hevder de også hardnakket at de ikke har gjort, og det ber de om å bli trodd på.

– Slik saken nå presenteres, virker det som om både media og opinionen har avsagt dom i saken før politiet har etterforsket dette ferdig, sier Andresen.

Han legger til at saken er en enorm belastning både for den enkelte og for familiene.

Andre?

Advokaten sier han har spilt inn til politiet om det kan være andre enn russen som har tatt med seg pingvinene – enten det er tobeinte, firbeinte eller fugler.

– Vi jobber med ulike tips og med sikring av mulige spor, sier politiinspektør Skovly. – Vi sjekker også overvåkingsvideoen over et lengre tidsrom.

Krever stopp

Overvåkingsbilder viser at sju russ tok seg inn i parken ved 02-tida natt til i torsdag. Frivillige mannskaper har lett i området uten å finne spor etter kyllingene.

– Dersom de har blitt satt ut i naturen, er naturen veldig effektiv med å håndtere slike forsvarsløse individ, sier vakthavende operasjonsleder Ole-Bjørn Harang i Sunnmøre politidistrikt.

Ledelsen ved akvariet krever stopp av russefestene på Tueneset.

Flere russ har erkjent å ha vært nede hos pingvinene i Atlanterhavsparken, ifølge etterforskningsleder Yngve Skovly. I flere minutter holdt de på ved pingvinene, viser overvåkings-video. Foto: Overvåkingskamera
Tre pingvinkyllinger er fortsatt savnet fra Atlanterhavsparken i Ålesund. Ett pingvinegg ble også stjålet natt til torsdag. Fire personer er siktet for tyveriet. Foto: Atlanterhavsparken / NTB scanpix