Etter ny gjennomgang av reirkassene der pingvinene har tilhold, er det oppdaget to døde pingvinkyllinger. De var ikke lett å oppdage, da de tilsynelatende var tråkket ned av andre pingviner i kvist og annet som ligger i reirene, opplyser politiet i ei pressemelding.

Ett egg og en pingvinkylling er fortsatt ikke funnet. Det var personalet i parken som mandag hadde nok en gjennomgang av reirene, og som har varslet om at de hadde gjort funn i to av reirkassene, ifølge politiinspektør Yngve Skovly.

Fire personer er fortsatt siktet i saken, men de har nektet for å ha tatt pingvinene.  Skovly mener funnene styrker de siktedes forklaringer.

Skovly: Siktelsene kan bli endret

Halv uke

Det er nå fire dager siden Atlanterhavsparken anmeldte innbruddet til politiet, etter at de små fulglenøstene på åtte centimeter var borte.

Sju russ var inne i parken natt til torsdag, men de har nektet for å ha tatt med seg de utrydningstrua pingvinene.

Overvåkingsvideo: Her tar russen bilder ved pingvinparken. Et minutt seinere klatrer jenta inn til pingvinene

– Hva var grunnen til at dere har venta siden torsdag med å gjøre denne sjekken?

– Nå har pingvinene fått roa seg ned etter alt styret da det var folk her i forrige uke. Det var også fortsatt pingviner som lå på egg. Vi nå har gått igjennom heile anlegget - uteområdet og inne i reirkassene, og vi har da funnet to døde pingvinkyllinger. De var ikke der det er naturlig for en pingvinkylling å være, som er under mora, sier daglig leder Tor Erik Standal ved Atlanterhavsparken.

De døde pingvinkyllingene var ikke lett å oppdage, da de tilsynelatende var tråkket ned i kvist og annet som ligger i reirene, opplyser politiet i pressemeldinga.

Sikker

Standal er sikker på at det er to av de tre savna pingvinene som er funnet.

– Pingvinene var oppskaka. Og vi vet at det har vært folk inne og løfta på lokket til reirkassene og sånt - og hvem det er det vet vi jo ikke - men vi valgte da å ikke gå igjennom heile området for ikke å uroa pingvinene ekstra, før de hadde fått litt tid på seg. Da ble det funnet to døde pingvinkyllinger, sier Standal.

– Pingvinene var veldig urolige, og de tok ikke til seg mat på normalt vis, sa styreleder Ove Paulsen til Smp.no tidligere mandag.

Les også: Barn: – Fryktelig trist

Spekulasjoner

Standal vil ikke si noe om tilstanden til de to døde pingvinkyllingene, av hensyn til politietterforskingen. Han vil heller ikke kommentere om noen kan ha vært tilbake og plassert de døde pingvinkyllingene i reirkassene, det mener han bare blir spekulasjoner.

– Kan det tenkes at også den tredje savna kyllingen er inne i pingvin-området?

– Vi har gått igjennom anlegget tre-fire ganger, sier Standal.

– Hva med det savna pingvin-egget?

– Det er ikke funnet.

Ifølge Standal er ikke den siste savna kyllingen i den rugekassen den var i.

– Det er hundre prosent sikkert, og den er heller ikke i noen andre kasser vi har sett i så langt, sier akvariesjefen. Han vil ikke spekulere i hva som har skjedd med den.

Mandag ettermiddag var krimetterforsker Kurt Kim Stige i pingvinparken for å dokumentere.

Et annet lys

– Jeg syns dette setter saka i et annet lys. Dette bekrefter det min klient og de andre sikta og mistenkte har sagt, sier advokat Axel Lange til Smp.no. Han representerer den ene av de fire sikta.

– Per i dag synes jeg det er veldig beklagelig at Atlanterhavsparken gikk så hardt ut. Nå finner de to pingviner, dette er ganske slett arbeid, og kunne vært unngått relativt enkelt. Konsekvensene for de impliserte har blitt store, sier advokaten.

Les også: Vil undersøke om det er hold i tips og rykter

Uvanlig

Dagen etter innbruddet sa daglig leder Tor Erik Standal dette til Smp.no:

– Dessverre virker det som om det er russen som har vært her. De har hatt fest på parkeringsplassen og våre overvåkingsbilder viser at sju personer har vært inne. Disse bærer på noe, og det er nok eggene og kyllingene, sa Standal til Smp.no.

– Har tillit til politiet

Advokat Reidar Andresen som er forsvarer for de tre andre siktede, deler oppfatningen til politiadvokat Skovly om at funnene styrker de siktede forklaring. Utover det, er han foreløpig tilbakeholden med å kommentere konsekvensene:

– Jeg har tillit til at politiet vil fortsette med en nøktern og objektiv etterforskning av saken, sier han.

Andresen vil ikke nå kommentere om han mener det er grunn til å rette kritikk mot måten Atlanterhavsparken omtalte russen i media. Han vil heller ikke si noe mer om hva hans klienter har forklart. Men advokaten påpeker at de har innrømmet å ha vært inne på et område hvor de ikke burde oppholdt seg.

– Men saken har i første rekke handlet om beskyldningene om at de har stjålet pingviner, noe de har hevdet hardnakket hele vegen at de ikke har gjort, sier Andresen.

Styreleder Ove Paulsen i Atlanterhavsparken. Foto: Staale Wattø