Mandag ble to pingvinkyllinger funnet død etter å ha vært savnet fra Atlanterhavsparken i Ålesund siden torsdag. Én pingvinkylling og ett egg er fremdeles savnet.

Siden torsdag har politiet arbeidet med utgangspunkt i at pingvinene ble stjålet fra Atlanterhavsparken. Ved 16-tiden torsdag meldte politiet første gang at noen hadde vært inne i Atlanterhavsparken og borttatt pingvinkyllingene og egget. Dette basert på at ledelsen ved akvariet hevdet at kyllingene var stjålet.

– Ja, vi har jobbet med utgangspunkt i at pingvinene var stjålet, siden Atlanterhavsparken sa at de var fjernet fra kassene, i og med at de ikke fant dem, sier politiadvokat Skovly.

Ifølge Skovly må man nå få undersøkt hele området, slik at man kan utelukke at egget og den siste kyllingen fortsatt er der.

Flere russ erkjenner å ha vært inne hos de utrydningstruede pingvinene, men de fire som er sikta nekter for at de har tatt pingvinene.

Siktelsen kan bli endret

I løpet av tirsdag skal politiet se på siktelsen på nytt.

– Det er funnet to av tre kyllinger, og vi har ingen grunn til å tro at russ har tatt livet av disse kyllingene. Det kan være mulig at større pingviner har trampet dem i hjel, mener Skovly.

Politiadvokaten åpner for å se på en bestemmelse i straffelovens paragraf 355 som omhandler å uberettiget ha sneket seg adgang til et område. Det er altså ikke aktuelt å sikte noen for innbrudd, siden det handler om å beskadige en gjenstand.

– Så vidt jeg vet har personene enten tatt seg inn gjennom et hull eller klatret over et gjerde. Det kan bli aktuelt å se på denne bestemmelsen som handler om å snike seg adgang til et område, sier Skovly til smp.no.

Skovly vil også se nærmere på om det finnes lover som regulerer det å ta seg inn i et område der fugler hekker.

Den tredje kyllingen

Daglig leder Tor Erik Standal ved Atlanterhavsparken sier at de ikke har tatt en grundigere sjekk i rugekassene fordi pingvinene var så oppskaket. Da dette ble gjort mandag fant de to døde pingvinkyllinger.

– Kan det være at den siste savnede pingvinen er i en av kassene?

– Det blir en veldig spekulasjon, men den er ikke der den skal være, og den er ikke i den rugekassen den skulle være i. Det er hundre prosent sikkert.

– Så den må være flyttet?

– Ja, på en eller annen måte er den borte fra reirkassa.