En polsk arbeider utførte 24. april i år fugearbeid ved Skansekaia i Ålesund. Mannen, som jobbet for MK Bygg AS, sto på et rullestillas.

Plutselig lå han på betonggulvet etter et fall på rundt åtte meter.

Det var ingen vitner til selve ulykka, men mannen fikk livstruende skader og ble fløyet til St. Olavs Hospital i Trondheim. Han skal senere ha kommet seg betraktelig, og er nå flyttet tilbake til Ålesund.

– Mistet balansen

I Arbeidstilsynets rapport kommer det fram at mannen sannsynligvis mistet balansen som følge av at stillaset enten fikk et uventet rykk – eller veltet. Det var boret et hull i gulvet (for rørgjennomføring) i sonen der stillaset sto. Hullet var ikke tildekket, og var stort nok til å romme ett av hjulene på stillaset. Hovedentreprenør Hent AS hadde ansvar for utsparing av gulv.

Stillaset hadde ingen tekniske feil eller mangler, men det sto trolig på ulåste hjul.

– Det ene hjulet kan ha kommet ned i hullet under forflytting, slik at det veltet eller fikk et rykk, skriver overingeniør Ulf Hansen i rapporten sin.

Selv om Hent AS har definert utsparinger som kritisk i risikokartleggingen sin, ble det ikke gjort noen tiltak mot hull i gulv.

Brudd på HMS-bestemmelser

MK Bygg skal svare Arbeidstilsynet innen 5. juni. Foreløpig mener tilsynsmyndigheten at det foreligger brudd på bestemmelser om verneombud, kartlegging og risikovurdering, HMS-tiltak og plan, avviksrutiner og bestemmelsene om informasjon og opplæring.

Det er vanskelig for Arbeidstilsynet å slå fast om den skadde mannen kjente til sikkerhetsreglene, da MK Bygg ikke har greid å redegjøre for dette.

– Arbeidsgiver (MK Bygg) har generelt sett lite dokumentert rundt sitt HMS-arbeidet, skriver Hansen, og varsler mulige pålegg for å sikre bedre sikkerhet internt i virksomheten.

– Fått opplæring muntlig

Jonatan Georg Kjellberg er daglig leder for MK Bygg AS.

– Mannen fikk opplæring og instrukser muntlig. Vi har en instruks som alle har fått lest gjennom, og de fleste har også signert den, sier Kjellberg.

– Har den skadde signert?

– Nei, dessverre. Men det var ingen problem for han å jobbe i stillas. Dessverre er det ingen av oss som har sett risikoen med det lille hullet i gulvet. Det er ingen av oss som har tenkt over at en så liten sak kunne få så fatale konsekvenser, sier Kjellberg.

– Dette er papirarbeid. Jeg mener ulykka kunne ha skjedd også med oss som har skrevet under instruksen, fortsetter den daglige lederen.

MK Bygg og Kjellberg sier at de skal følge opp påleggene fra Arbeidstilsynet og tydeliggjøre.

– Hvor stort var dette hullet i gulvet?

– Det var akkurat så stort at hjulet på rullestillaset fikk plass, sier Kjellberg.

Han legger til at det nærmest er et mirakel at det går så bra som det gjør med den skadde polske arbeideren. Ifølge Kjellberg har man gått fra å frykte omfattende indre skader til å snakke om en mann som ser ut til å bli helt frisk igjen.

– Uheldig

Avdelingsleder Terje Melseth i Hent sier at hullet det er snakk om hadde en diameter på ca. 12 cm.

– Slike hull skal være tildekket, men i forbindelse med avretting av gulv ble tildekkingen fjernet – og tydeligvis ikke lagt tilbake. Om det er årsaken til ulykka er det uheldig at hullet ikke var dekket til, sier Melseth.

Melseth føler at hovedentreprenør Hent har tatt HMS-arbeidet seriøst på byggeplassen.

Det har blitt gjort en sikker jobbanalyse (SJA) hvor ulike farer har blitt forsøkt kartlagt.

– Her går vi gjennom farer for å unngå ulykker. Dessverre kan man kan overse noe som har vært farefullt. En kan sikkert spørre om alle aspekter var berørt godt nok, men vi har prøvd etter beste evne å gå gjennom hele jobben, sier Melseth.

Rapporten avslører at Hent i analysen ikke vurderte sammenhengsfare mellom bruk av rullestillas og små hull i gulvet.

– Fokuset har vært stort på HMS på Skansekaia. Vi har utrolig mange dyktige medarbeidere, og det har aldri vært slurv på prosjektet. Avdekker vi farer, så reagerer vi, understreker avdelingslederen.

– En tragisk ulykke

Byggherre Skansekaia Utvikling AS har fulgt saken tett.

– Vi har vært involvert etter ulykka. Vi er generelt veldig godt fornøyd med arbeidet Hent har utført på plassen. Her er det en tragisk ulykke som heldigvis ser ut til å gå bra, sier daglig leder Albert Krohn-Dale Aarøe i Skansekaia Utvikling AS.

– Hvilken kontroll har dere som byggherre rundt at alt er i orden hos underentreprenører?

– På Skansekaia konkret følger vi en sikkerhet-, helse- og arbeidsmiljøplan. Vi deltar også på vernerunder, møtes ukentlig og følger opp rapporter, sier Aarøe.