- Glass skal hit, og metall her, sier Liam Olsbø Hjelle mens han sorterer avfall i ulike dunker for gjenvinning.

Gnist-barnehagen i Ratvika har det siste året jobbet målrettet med kildesortering og ren natur gjennom årsprosjektet "Naturglede", og fikk selveste Mr. Boss på besøk under avslutningen sin.

- Barnehagen har fokus på natur og friluftsliv, og har i anledning avslutningen av barnehageåret invitert oss hit, sier Mr. Boss.

Med mange ivrige og miljøbevisste barn trivdes han godt i barnehagen, og fikk lært de noen enkle ting om sortering av avfall.

- Barn i denne alderen lærer best ved hjep av leik, så i dag har de fått prøve å både kaste ball på blikkbokser og å kildesortere.

Kunst

Det var ikke bare kildesortering som var tema under avslutningen.

Barna i barnehagen har nemlig jobbet i et helt år med å bruke ulike sider av naturen på kreative måter. I går fikk de endelig vise fram sine kunstverk.

– Vi har lært kjempemasse. Også har vi gått mye på tur og plukket steiner, blad og andre ting fra naturen som vi har brukt til å lage kunst, forteller Sofia Kjerstad (5) om den store utstillingen.

Det er med tårevåte øyner hun nå forlater sitt andre hjem.

– Det blir trist å ikke skulle komme tilbake hit, men det blir veldig fint å begynne på skolen også, tror hun.

Fokus på friluft

Leder i barnehagen i Ratvika, Anne Marthe Valaas Olsvik, forteller at de har hatt ekstra fokus på å forvalte naturen dette året.

– Vårt mål er at barna skal oppleve kjærlighet til naturen. Derfor gir vi dem grunnlag for dette gjennom mye friluftsliv, utetid og turer. Vi plukker med oss naturmateriale, bearbeider inntrykkene i barnehagen, og kan nå stolt vise fram resultatene fra fire ulike årstider, sier hun.

Noah Giske Rotevatn viser fram noe av det han har laget på barnehagen i løpet av året. - Alt har med natur å gjøre, sier han.
Leder i Gnist Ratvika, Anne-Marthe Valaas Olsvik