Det har i lengre tid vært unormalt mange katter på et område i Fiskarstrand, som oppfattes som hjemløse. Både folk som bor i området og kommunen ser på dette som et så stort problem at de nå går ut med melding om at de setter opp kattefeller. Kattene som vaser seg inn i fellene kan ha tatt sine siste skritt på jorda.

- Problemet er at Fiskarstrand har mange ville og forvilla katter som ingen har ansvar for. Kattene lager problemer både for seg selv og andre. Vi vet ikke helt hvor mange det er snakk om, men det er det vi skal finne ut nå, sier seksjonssjef i Mattilsynet Midt, avdeling Sunnmøre, Anne Stine Foldal Aam.

Hun kan også fortelle at Mattilsynet, som skal låne ut kattefeller til kommunen, til stadighet får bekymringsmeldinger om løskatter i området, og folk lurer på hvem som skal ta seg av dem.

Avlivning

Sula kommune vil samle inn eierløse katter på Fiskarstrand i perioden 2. – 9. juli. Innsamlingen skjer på bakgrunn av melding om at det er mange eierløse katter i et område på Fiskarstrand og som oppfølging av vedtak fatta av kommunelegen med hjemmel i Lov om folkehelsearbeid (folkehelseloven), skriver Sula kommune på sine hjemmesider.

Katter som går i fella vil bli sendt til veterinær for undersøkelse av idetitetsmerking. Katter uten dette blir nærmere vurdert for å avklare om de er tam (domestisert) eller vill. Oppfattes de som ville blir de avlivet.

- Hvordan kan man være helt sikker på at en katt er vill basert på lynne?- Vi har ikke noe problem med å vurdere om en katt er vill eller ikke, hevder veterinær Foldal Aam.

- Ikke mat fremmende katter

Foldal Aam ønsker å komme med en generell oppfordring.

- Ikke mat katter som ikke er dine. Om de er villkatter bidrar du da til at det blir flere, og problemet utvikler seg. Vi har ikke ville katter i Norge i utgangspunktet, så såkalte villkatter stammer fra en katt som har eier, men de har av ulike grunner ikke blitt plassert eller tatt hånd om.

Det er lett å la seg friste til å gi den lille, søte katten som mjauer på trappa mens Sunnmørsværet herjer som verst litt mat. Men visste du om at du gjør dette gjentatte ganger så har du egentlig tatt på deg ansvaret for katten?

- Når noen mater katter anser vi det som om at de tar over ansvaret for katten. Publikum ser ikke sånn på det, de tenker at de bare skal gi katten litt mat. På den måten er dette et firkantet problem, sier hun.

Mattilsynet kan ikke ta seg av de ville kattene på Fiskarstrand eller andre steder, da de ikke er syke, skadet eller lider på annen måte.

Merk katten din eller pass på den, ellers..

Sula kommune oppfordrer alle eiere av katter i området Fiskarstrand om å merke dyrene sine.

- For ekstra trygghet kan hver enkelt eier vurdere å holde dyrene sine i hus på kveld og natt i perioden 2. – 9. juli, skriver Sula kommune.

Sunnmørsposten har foreløpig ikke lykkes i å få kontakt med kommunelege Silje Haugen, som står bak vedtaket om innsamling av eierløse katter. Kommunelegekontoret kan fortelle at hun for øyeblikket er på utenlandsreise.

Seksjonssjef i Mattilsynet Midt, avdeling Sunnmøre, Anne Stine Foldal Aam.