Gradestokken viste nær 32 plussgrader ved Brusdalsvannet torsdag, og innledet badesesongen for glade barn som hoppet ut i Lillevannet for avkjøling.

Der trives også endene, samt en hel koloni måser som rykker ut hver gang noen tar fram en brødbit for å mate endene.

Alle trives.

Også parasittene.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på Smp.no

Ikter

Også parasittene Cercarier (ikter) som har fugler som hovedvert. Etter formering leter parasittene etter en ny vert, en ny fugl som dupper i vannet.

– Men noen ganger tar de feil og trenger i stedet inn under huden på mennesker. Her dør de, men kan utløse allergiske reaksjoner og hudutslett, særlig ved gjentatt eksponering for parasitten, forteller Folkehelseinstituttet.

Les også: - Brødmat er ikke farlig for svaner

Les også: - Vannfuglene klarer seg sjøl

Svømmekløe

De første utbruddene av svømmekløe kommer oftest i juni/juli måned etter perioder med godvær.

Parasitten er ikke farlig for mennesker, men enkelte personer kan få til dels kraftige allergiske reaksjoner, også hevelser, feber, kvalme og diaré.

Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle svømmekløe, men kløestillende midler kan lindre.

Mattilfang

– Jeg tror det er fornuftig å begrense omfanget av fugler i Lillevannet, og da mener jeg en bør begrense matinga av fuglene. Det er et føre-var-prinsipp, selv om fuglene har marginal påvirkning på drikkevannskilden, sier Bjørn Skulstad, teamleder for vann i Ålesund kommune.

– Måsene bringer med seg så mye rart, sier han og viser blant anna til salmonella og mange sjuke mennesker forårsaka av en død måse i drikkevannet i Herøy for noen år tilbake.

Lillevannet tilhører Brusdals-vassdraget, og måsene forflytter seg. Derfor oppfordrer han til måtehold ved mating av fuglene, for å verne om og beskytte også drikkevannskilden Brusdalsvannet.

Gjør som 22.000 andre, følg Smp.no på facebook

<strong>VATN:</strong> Bjørn Skulstad, teamleder for vannforsyning i Ålesund, ønsker mindre mating av fugler ved Brusdalsvassdraget, som Lillevannet er en del av. Her smaker han på Brusdalsvannet. ARKIVFOTO: ROGER ENGVIK