Fra onsdag 15. juli til lørdag 18. juli er det forventet store folkemengder i Ålesund sentrum for Tall Ships Races.

- Vi har utarbeidet sikkerhets- og sårbarhetsanalyser, og lagt planer for større hendelser og worst-case scenarioer. Slike hendelser kan for eksempel være brann i en av båtene eller en bombetrussel, sier sikkerhetsansvarlig for Tall Ships Races, Frode Haugen i Sunnmøre politidistrikt.

Ifølge Haugen er det blant annet planlagt for masseevakuering, sms-varsling, evakuering til hotell og bruk av Sea King-helikopter.

PST-analyse

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har levert en sikkerhetsvurdering før skutefesten.

- PST har vært inne og gjort en vurdering. Ifølge denne er det ikke grunnlag for å forvente noe anslag spesifikt mot Tall Ships i Ålesund, sier Hagen.

For politiet har det uansett vært viktig med en bred risiko- og sårbarhetsanalyse.

- Det finnes ustabile personer blant oss som kan finne på å gjøre skade. Dette har vi lagt planer mot, sier Haugen.

Stort politi-nærvær

Ifølge Haugen vil det være ekstra mye politi i gatene disse dagene.

- Vi vil ha mer politi i gatene enn noen gang tidligere. Dersom det skjer noe i sentrum eller på båtene, skal vi kunne være på stedet i løpet av fem minutter, sier han.

Både uniformerte og sivilie politibetjenter vil gå ute blant folk.

- Politiet skal ikke sitte i bilene, men ut på gata. Vi skal ha flere fotpatruljer, sier han.

Spanere fra Oslo

I både Bergen og Stavanger var det en økning i tjuverier da de var verter for Tall Ships Races.

- Erfaringsmessig fra Bergen og Stavanger var det lite store politioperative oppgaver, men en økning i veskenapping, lommetjuverier og bilinnbrudd, sier Haugen.

For å bekjempe profesjonelle lommetjuver er det hentet inn to spanere fra Oslo politidistrikt. Det blir både gjort analyser og aktivt arbeid på gateplan.

- De er eksperter på lommetjuverier og blir i Ålesund hele uka. Her jobber de i team sammen med vinningsgruppa og forebyggende i Ålesund, forteller han.