– Det fine med Airbnb er at både gjestene og vertene blir vurderte. En unngår som oftest de helt store overraskelsene, sier Tyra og Brandon Fainstad, som leier et rom hos Filippo Sanfilippo og hans kjæreste Ruta Masteikaite i Ålesund.

Les også: Ålesund ut av topp-liste for turister

Personlig opplevelse

Filippo Sanfilippo er en av 115 personer som har registrert et rom, en leilighet eller et hus på Sunnmøre på nettsida Airbnb. Et søk viser at 22 av disse er ledige i helga.

Les også: Både ros og brutal ærlighet på Tripadvisor

De fleste er i Ålesund, men det leies også ut i Volda, Ulsteinvik, på Stranda og i Valldal. Alle kan leie ut via nettsida, og en kan finne alt fra små, billige rom til store villaer og til og med slott, i hele verden. Ekteparet som er på besøk, kommer fra Seattle, Washington i USA, og er på en fire måneders reise rundt i verden.

– Juli har vært helt fullbooka. Nå har vi blokka kalenderen i august for å få litt privatliv, ler Ruta. Paret deler leiligheten sin med dem som er på besøk, og har ulike erfaringer med hvor mye tid de tilbringer sammen med gjestene.

– En må finne en balanse mellom å være hjelpsom og påtrengende. Noen vil være sosiale med oss, mens andre vil være mer for seg selv, forteller Filippo.

– Vi synes det er veldig greit å få anbefalinger og tips i nærområdet fra de vi bor hos, sier Tyra og Brandon.

Norske priser

– Vanligvis leier vi et eget hus, men med de norske prisene ble det mer naturlig å leie et rom i en leilighet, forteller de. Å leie ut halve leiligheten er en innbringende sommerjobb for Filippo og Ruta, da det er skattefritt når en leier ut opp til femti prosent av en leilighet.

– Vi bruker Airbnb selv når vi er ute og reiser. Vi sparer mye tid på research når vi får anbefalinger og hjelp fra de vi bor hos, sier de.

Filippo Sanfilippo (t.v.) leier ut bolig til det amerikanske ekteparet Brandon og Tyra Fainstad gjennom nettjenesten Airbnb. Foto: Alexander Worren.