Fireåringen fra Ålesund døde i Blindheim barnehage 27. juni i fjor. Statsadvokaten vurderte hvorvidt det skulle reises tiltale om uaktsomt drap mot barnehagestyrer, men henla den delen av saken etter bevisets stilling.

Foreldrene klagde på den avgjørelsen i slutten av mai.

– Riksadvokaten har ikke tatt klagen til følge, det vil si at statsadvokatens henleggelsesbeslutning består for denne del av saken. Saken er nå endelig avgjort, sier statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim.

– Føles som en smekk på fingrene

Faren til 4-åringen, Geir Gjærde, forteller til Sunnmørsposten at familien er veldig skuffet over avgjørelsen.

– Selv om barnehagen har fått en foretaksstraff og er tilkjent ansvaret for Adrians død, så føles det som at de slipper unna med en smekk på fingrene, sier han.

Han sier at tiden etter sønnens død har vært voldsomt utmattende.

Erkjente ikke straffskyld

Blindheim barnehage i Ålesund har vedtatt foretaksstraffen de ble ilagt på 50.000 kroner, men erkjente ikke straffskyld

Boten ble ilagt fordi sikkerheten ved barnehagen ikke var god nok. Fireåringen ble kvalt av en snor fra en ryggsekk i grovgarderoben mens han var uten tilsyn.

Ønsket rettssak

I et intervju med Sunnmørsposten i vår uttalte foreldrene til gutten at de ikke godtok at sønnens død var en ulykke. Foreldrene sa samtidig at de ønsket at dødsfallet ble belyst i en rettssal.

Adrians far Geir Gjærde uttalte til Sunnmørsposten i mai at noe av motivet til foreldrene med å være åpne om dødsfallet til sønnen, var at de ønsket å sette fokus på sikkerhet i barnehager.

– Vi som foreldre var opptatt av at dødsfallet skulle belyses i retten, slik at andre slipper å oppleve det samme som oss. Vi hadde håpet at dette kunne føre til en endring i rettssikkerheten for barnehagebarn, sier Gjærde.

Adrian Gjærde ble kvalt til døde av en snor fra en ryggsekk i Blindheim barnehage i Ålesund i juni i fjor. Foto: Staale Wattø