I dag tidlig publiserte smp.no «Lekebutikk ut av Moa etter 34 år», og sjelden har vi sett et like stort engasjement på våre Facebook-sider på en slik sak. I skrivende stund har den der fått 77 kommentarer, der omtrent samtlige er av positiv karakter.

Det er mulig at det er fordi lekebutikker og barndomsminner henger tett i hop, men likevel er det tydelig at Ertresvåg sin lekebutikk på Moa har satt spor hos kundene sine.

– Sannsynligvis har vi totalt fått flere enn hundre tilbakemeldinger i dag. Når folk nærmest kommer inn og gråter med blomster i hendene, så er det stort å oppleve, sier Ertresvåg.

– Det ble litt mer enn jeg hadde ventet, men det får vi godta, sier han nesten litt brydd.

Godt besøk

Det har vært godt besøk på Kremmerhuset i dag, som det ofte er når det regner ute, men mange har også vært innom for å vise støtte.

– Hvorfor tror du at denne saken har skapt slikt engasjement?

– Veldig mange har handla med oss, prata med oss, og hatt et samkvem med oss i alle år siden 80-tallet. Etter hvert kjenner kundene oss og vi kjenner dem. Vi har vel opparbeidet oss et godt forhold til veldig mange, velger jeg å tro. Kan ikke så noen annen grunn. Vi har prøvd å imøtekomme ønsker og krav fra veldig mange, forteller han.

Noe av grunnen til at butikken står så sterk kan være at man har funnet varer der som mange andre ikke har i sortimentet sitt. Ifølge Ertresvåg har de hatt et litt annet sortiment enn de andre butikkene. Selv da Kremmerhuset selv ble med i en kjede, har de ansatte valgt hvilke produkter de skal ta inn.

– Men når du opplever slikt engasjement, får du da ikke lyst til å fortsette?

– Jo, jeg gjør jo det, men for min del er det for tøft å starte på nytt igjen. Vet ikke om jeg orker det. Jeg må innrømme at det er øyeblikk der det stikker en jækel i meg og jeg blir innstilt på å finne på noe, men det blir nok ikke for meg.

Mulig fortsettelse, men også slutt

Men Ertresvåg røper at det kanskje ikke blir fullstendig kroken på døren likevel.

– Eldstesønnen har vel visse planer. Han har jobbet i lag med oss i 15 år nå. Skal ikke se bort i fra det kan bli i Ålesund sentrum, men blir kanskje ikke helt i sammen bransjen, sier han litt hemlighetsfullt før han legger til:

– Personlig kunne jeg godt tenkt meg å fortsette, og godt fortsette å krige på Moa og mot kjedene.

Men slik blir det ikke. Senest i september i 2016 er det over for Kremmerhuset på Moa, om ikke før. Ertresvåg utelukker ikke at butikken kommer til å stenge før høsten.

– V har tross alt ett år igjen av kontrakten, men det er tvilsomt om vi blir så lenge. Det har vært ei påkjenning dette. Det har gnagd siden vi fikk hint om dette i mai i fjor. Om vi blir ut kontraktstiden er det mer dagsformen som avgjør. Når det nærmer seg 19. november får vi se om vi finner på å avslutte før jul, eller om vi velger å fortsette ut på våren, avslutter han.