Økningen er på 4,4 prosent, og hovedsakelig er det arbeidsreisende som står for den positive utviklingen i Ålesund, Giske og Sula. Nå ønsker Møre og Romsdal fylkeskommune og Fram, selskapet som samordner kollektivtrafikken i fylket, å fortsette veksten.

– Med et nært og tett samarbeid med kommunene kan vi få flere til å ta buss. Vi har samarbeidet godt med Sula kommune, og dermed fått flere til å ta buss, forteller Svein Ivar Aarskog, rådgiver ved samferdselsavdelinga i fylkeskommunen.

På rutene mot Sula og Giske er det hittil i år en vekst på henholdsvis fem og ti prosent. De ønsker også at flere gir direkte tilbakemeldinger til Fram og mer samarbeid med kommunene. Slik skal det være mulig å tilpasse det eksisterende busstilbudet, uten å måtte gjøre kostbare endringer.

– Om de gjør det, får vi til veldig mye i lag, sier Aarskog.

Frir til studentene

Det ønskes også at flere studenter benytter seg av bussen. Tirsdag var en delegasjon fra Fram og fylkeskommunen på besøk hos Høgskolen i Ålesund for å få enda flere studenter til å ta bussen. Ifølge Konrad Lillevevang er det rutetilbud, ikke pris, som er avgjørende.

– Vi vil synliggjøre overfor studentene i Ålesund at fra Ålesund sentrum kan man ta buss til Høgskolen hvert 15. minutt. Vi har også lagt merke til at det bor mange studenter på Giske. Disse skal nå få lov til å ta flybussen, forteller Konrad Lillevevang, markedssjef i Fram.

De har bedt Studentparlamentet om å gjennomføre undersøkelse blant studentene for å finne ut hvilke behov de har.

Ruteendringer

Det har vært kritikk mot busstilbudet i byområdet. Blant annet mot hyppigheten av avganger utenfor hovedferdselsåren, og også mot søndagsavgangene. Dette er nå under vurdering.

– Vi ser blant annet på hyppighet i avgangene fra Olsvika, men også på søndager der første buss ikke går før i 11-tida. På søndager bør det gå buss hver halvtime, forteller Aarskog.

<strong>Studenter:</strong> Nå får studentene bruke flybussene til og fra Giske. Illustrasjonsbilde: Møre og Romsdal fylkeskommune