Lav terskel på dagtilbud

Noen tåler å bli sett, andre vil være anonyme.

Skansen Aktivitet er en møteplass for mennesker som sliter psykisk. Et lavterskeltilbud med aktiviter, fysisk og sosialt, ifølge rådgiver på psykisk helse, Lisbeth Slyngstad. Hun er tilknyttet rådmannens stab i Ålesund.

– Stigma finnes fortsatt. Merkelapper kan nok oppleves tøffere enn selve diagnosen. For å komme hit trengs ikke henvisning. Noen er kronikere, andre er inne i en vanskelig periode. En av fire trenger hjelp i løpet av livet. De fleste sliter innimellom. Depresjon, angst og demens er mest hyppig, sier Lisbeth Slyngstad.

Det som startet med Jugendloftet for 18 år siden, er nå romslige Skansen Aktivitet med 600 kvm. samt en flott takterrasse som miljøterapeut Elisabeth Hovland viser fram.

Se også! Jubler for nytt senter

Likeverdig

– Det er opp til den enkelte hvordan de vil bruke lavterskeltilbudet. Respekt, likeverdighet og mestring er viktig for oss. Om vi spiser sammen, er sosiale, trener, går på tur eller deltar i andre aktiviteter. Å komme seg ut også på dårlige dager, er et mål, understreker hun.

Aktvitørene Therese Vidhammer og Eva Rasmussen beskriver miljøet som inkluderende. De fleste husker hvordan det var å være ny sjøl.

Tommy Legrovik anslår at det er hundre besøkende innom dagsenteret i løpet av ei uke. Han er ansvarlig på kjøkkenet, og får hjelp av brukere til å lage frokost og felles lunsj. Torsdager serveres potetball.

Timeplan

Mandager er det trening på Pulssenteret og fotball. Så turdag og friluftsliv hver tirsdag. Onsdager stavgang i nærmiljøet, eller trappene opp til Fjellstua. Hallaktivitet starter også snart. Torsdager er det Pulssenteret igjen og fredager badminton og korøving for Jugend-koret. Formings-aktiviteter tilbys også, lister staben opp. Vitsen er å unngå å bli sittende å se i veggen.

Etter en innleggelse kan dette fungere som et opptreningssenter. Når rammene rundt et menneske svikter, så blir vi mer sårbare, er erfaringingen til aktivitørene.

Stemmene

Brukermedvirkning, flere brukerstemmer på system nivå i et folkehelseperspektiv, er formuleringer Elisabeth Slyngstad bruker. Når vi skal fotografere sier noen brukere ja til å vise ansikt. Slyngstad merker en endret tendens, ikke alle redd for å bli sett lenger.

– Opptrappingsplana ble avsluttet i 2008. Psykisk sjuke skulle ut av tunge institusjoner, heim til egne kommuner. Etter samhandlingsreformen bor flere i egen bolig, og noen i bokollektivmed bemanning, forklarer Slyngstad. Tilbakemeldinger hun får tyder på at Ålesund lykkes i å skape et tilbud kombinert med psykiatrisk helseteam og boliger med bemanning i stedet for de gamle institusjonene.

Les også: Skansen aktivitet (ekstern side)

Se også: Jubler for nytt senter

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 

For å komme hit trengs ikke henvisning. Elisabeth Slyngstad

Forsiden nå:

Inviterer til åpent møte i bystyresalen mandag kveld

Alt du vil vite om bad og heis

Vil du vite mer om badeland, boligblokker og heis til Fjellstua? Da er bystyresalen stedet mandag kveld.

Vogntog har køyrd utfor vegen

Ein lastebil har køyrd utfor vegen i Hornindal, melder Vest politidistrikt på twitter.

Serierunden

Se høydepunktene fra Sarpsborg-Aalesund

VIDEO: AaFK-profilen ble utvist etter dette

Slik vurderes AaFK-spillerne etter nedturen i Sarpsborg

Bare én fikk 6-er

Se reaksjonene etter kampen

Se de første intervjuene med spillere og trenere etter kveldens kamp på Sarpsborg stadion.