Inn mot jule- og nyttårstiden handles det julegaver, klær og matvarer for store beløp daglig. Det fører til store mengder av kontanter i omløp. Politiet oppfordrer nå publikum og butikkeiere om å være ekstra forsiktig med kontanthåndteringen.

Mye penger i omløp kan være fristende for mange og gjøre deg mer utsatt for tyveri.

- Politiet ønsker at alle skal få gjennomført sine juleinnkjøp på en trygg og sikker måte – derfor oppfordrer vi deg til å være forsiktig med kontanthåndteringen, opplyser kriminaletterretningsleder Per-Martin Bjartan ved Fellesoperativ enhet i Sunnmøre politidistrikt.

Les også: Skimmingforsøk mot minibank

- Test minibanken

Mandag har politiet, finans- og banknæringen, representanter fra kjøpesentra og vekter- og sikkerhetsselskap på Sunnmøre hatt møte der temaet var sikkerheten og kontanthåndteringen på kjøpesentra og ved sikkerhetsselskaper. Ett av punktene som spesielt ble diskutert var sikkerhet for publikum og handelsnæringen knyttet til julehandel og kontanthåndtering.

- I den siste tiden har deler av distriktet også blitt berørt av såkalt «skimming» på minibanker. Politiet ber nå publikum om være ekstra observant ved bruk av minibanker. Ta gjerne en fysisk test av utstyret i minibanken før bruk. Ved mistanke om uregelmessigheter, kontakt banken eller politiet umiddelbart, oppfordrer kriminaletterretningsleder Bjartan.

Følg smp.no på Facebook

Her er rådene

Politiet ønsker å anmode publikum om å være bevisst i sin håndtering av kontanter og vær spesielt forsiktig når du:

  • Foretar uttak i minibank og håndterer større kontantbeløp.

  • Skjul pin koden din ved bruk av minibank og betalingsterminaler i butikk.

  • Vær oppmerksom på eventuelle personer som holder minibanker under oppsikt.

  • Pass på lommeboka inne i butikker og kjøpesenter

  • Ta kontakt med politiet på 112 eller 02800 dersom du blir utsatt for tyverier eller forsøk på dette.

Politiet på Sunnmøre vil denne siste uken før jul øke patruljeringen av kjøpesentra og andre steder hvor julehandelen foregår.

- Pass på verdisakene dine og ta gjerne kontakt med patruljene ute eller ring operasjonssentralen ved spørsmål, oppfordrer kriminaletterretningslederen.

Har du vært utsatt for minibanksvindel? Tips oss på sms 954900400, epost 95400400@smp.no eller ring 95 400 400

Kriminaletterretningsleder Per-Martin Bjartan ved Fellesoperativ enhet i Sunnmøre politidistrikt Foto: Politiet