Elevbedrifta «Boomerang» i Ålesund lever opp til navnet: Alt de tjener sendes tilbake til en god sak.

De seks engasjerte entreprenørene fra Ålesund videregående produserer egendesignede dongerijakker i Tyrkia, og sender overskuddet til et barnehjem i Mombasa.

Elevene går den relativt nystartede CREO-linjen, som er en studiespesialisering med fokus på entreprenørskap og bedriftsutvikling.

Følg smp.no på Facebook

Sjekket fabrikken

– Ideen startet med at vi var en moteinteressert gjeng, og landet til slutt på at vi kunne få produsert et eget design utenlands. Men kommunikasjonen med Tyrkia var ikke helt enkel, så det endte med at jeg og mamma reiste til Istanbul for å se på kvaliteten - og for sjekke at det ikke ble drevet barnearbeid der, sier Henriette Riksheim.

Nylig deltok de på fylkesmessa for studentbedrifter i Molde, der de første bestillingene begynte å tikke inn. Jakka selges foreløpig mest via jungeltelegrafen og bedriftens facebookside, sier Anna Vik.

– Vi er også opptatt av at det skal være et unikt produkt, derfor er samtlige jakker nummererte, sier hun.

Kjøp og gi klær

150 jakker blir produsert, og når de tar slutt er det for seint. Så langt er mellom 20 og 30 jakker solgt. Skulle samtlige i kolleksjonen forsvinne, betyr det et beløp i størrelsesorden 70-80.000 kroner til barnehjemmet i Kenya.

– Vi har avtalt at pengene skal gå til innkjøp av skoleuniformer, som vi tror har mye å si for selvfølelsen og identiteten. Derfor er slagordet vårt at vi selger klær for å gi klær, forklarer Vik.

Barnehjemmet det er snakk om er del av North South Partnership, med ildsjelen Gunnar Hamnøy fra Skodje i spissen.

– Det er veldig inspirerende å oppleve at unge folk engasjerer seg på denne måten. Da får de virkelig åpnet øynene både på seg selv og andre, og for oss er det selvfølgelig et kjempeviktig bidrag, sier Hamnøy selv.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Sosialt bevisste

I Molde sikret CREO-bedriftene seg en rekke utmerkelser i konkurranse med andre videregående skoler i fylket, og de seks tror at sosialt ansvarlig entreprenørskap blir en viktig trend i fremtiden.

– Mange er interessert i å kjøpe noe som gir tilbake til andre, tror de.