Kun en av fem vil se fremmede flagg

Nordmenn er ekstra emosjonelle overfor nasjonalsymboler, sier forskere.

I en stor nasjonal undersøkelse som er gjort denne uken, svarer bare 20 prosent av nordmenn at de synes det er greit med utenlanske flagg i 17. mai-toget. Holdningene er ganske like både blant nordmenn og ikke-vestlige innvandrere.

Spørsmålet om utenlandske flagg i 17. mai-toget er kommet på dagsorden etter at Aspøy skole spurte om å få bruke papirflagg med delvis utenlandske flagg i årets tog i Ålesund.

Les også: Vil bruke flere flagg enn det norske på 17. mai

Les også: Går bort fra papirflaggene 17. mai

Reagerer emosjonelt

Samtidig som mange er mot utenlandske flagg så svarer de aller fleste at 17. mai bidrar til å inkludere minoriteter, og få innvandrere sier at de føler seg ekskludert.

Forsker Olaf Aagedal i Stiftelsen Kirkeforsking (KIFO) som har studert 17. mai og nasjonalsymboler i mange år, tror de sterke reaksjonene i forbindelse med flaggdebatten handler om det norske flaggets historie.

- Vi er lært opp til å reagere veldig emosjonelt på nasjonalsymbolene. Samtidig er flagget sterkt knyttet til  frigjøringskamp, og det kan forklare noen av reaksjonene når andre flagg gjør sin inntreden i toget, sier han.

Les mer i Sunnmørsposten lørdag. Da spør vi om det er rasisme eller andre grunner til at flaggdebatten blir så opphetet.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil

comments powered by Disqus
Leses nå
 
Siste nyheter

Hattholmen på Sula:

Kjøpte holme – fikk søppel-mareritt på kjøpet

– Vi fikk hakeslepp, sier leder i Sunnmøre Friluftsråd. – Jeg er helt enig, sier grunneier Per Olav Moldvær, som får skryt for innsatsen som nå gjøres for å rydde opp.

– Skal eg bli neste som får øydelagd helsa

Gårsdagens trafikksmell på Sula blir ikkje den siste, seier Trygve Holm, mangeårig politikar.

Hentar søpla inntil vidare

Bosshentinga kjem til å gå som normalt inntil annan beskjed blir gitt, opplyser Årim etter at det er opna konkurs i RenoNorden.

Har opna ny barnehage

Daggry barnehage på Valderøy har offisielt opna sine nye lokale.

Tapsprosjekt veltet Skodje-entreprenør

Entreprenørfirmaet J. Valde gikk i sommer konkurs etter flere tøffe år.