I en stor nasjonal undersøkelse som er gjort denne uken, svarer bare 20 prosent av nordmenn at de synes det er greit med utenlanske flagg i 17. mai-toget. Holdningene er ganske like både blant nordmenn og ikke-vestlige innvandrere.

Spørsmålet om utenlandske flagg i 17. mai-toget er kommet på dagsorden etter at Aspøy skole spurte om å få bruke papirflagg med delvis utenlandske flagg i årets tog i Ålesund.

Les også: Vil bruke flere flagg enn det norske på 17. mai

Les også: Går bort fra papirflaggene 17. mai

Reagerer emosjonelt

Samtidig som mange er mot utenlandske flagg så svarer de aller fleste at 17. mai bidrar til å inkludere minoriteter, og få innvandrere sier at de føler seg ekskludert.Forsker Olaf Aagedal i Stiftelsen Kirkeforsking (KIFO) som har studert 17. mai og nasjonalsymboler i mange år, tror de sterke reaksjonene i forbindelse med flaggdebatten handler om det norske flaggets historie.- Vi er lært opp til å reagere veldig emosjonelt på nasjonalsymbolene. Samtidig er flagget sterkt knyttet til  frigjøringskamp, og det kan forklare noen av reaksjonene når andre flagg gjør sin inntreden i toget, sier han.Les mer i Sunnmørsposten lørdag. Da spør vi om det er rasisme eller andre grunner til at flaggdebatten blir så opphetet.