I vinter søkte Slinningen Eiendom AS om 800.000 kroner til opprusting og akutte strakstiltak for å stoppe forfallet på sjøbua fra 1916.

Nå har fylkeskultursjefen konkludert og innvilget søknaden. Staten har totalt bevilga 2,7 millioner kroner til vern av kystkultur i Møre og Romsdal i 2013, Slinningsbua får altså en god del av de pengene.

Les også: Vil ha leiligheter i SlinningsbuaLes også: Varsler fredning av Slinningsbua

Kommunen sa nei

Vern av Slinningsbua ved innseglingen til Ålesund er en lang historie. Riksantikvar og andre verneinstanser mener bua må tas vare på. Eierne har sett det som vanskelig å bruke de store summene det vil koste å sette den i stand, da de ikke har inntekter på bua.

For et par år siden sa Ålesund kommune nei til å bevilge 8,5 millioner kroner til å ruste den opp. Prisen for å rehabilitere bua er nok mye høyere, penger eier altså ikke har hatt mulighet til å spytte inn.

Restaurant og leiligheter

Riksantikvaren har derfor satt i gang en fredningssak for å berge Slinningsbua fra forfallet, og har lovet midler og rådgivning til eierne.

I mars presenterte eier en plan for hvordan de håper å kunne skape nytt liv i sjøbua som har stått tom i lang tid. Slinningen Eiendom ønsker å etablere en restaurant i første etasje og leiligheter i de fire etasjene over.

Hever hele bua

Det vil nok gå litt tid før planene blir satt i live, og først må bua sikres og forfallet må stoppes. Det er her de 800.000 kronene fra staten kommer inn.

Huseeier vil forsterke fundamentet på sørveggen og jekke opp hele bua. Ødelagt trekonstruksjon skal skiftes, det samme med store deler av utvendig kledning. Knuste ruter må skiftes og taket må tettes. Det må også legges ny skifer på taket.

Hele jobben er forventa å koste drøyt en million kroner.

Det vil kreve store investeringer, men med statlig støtte så er det realistisk for eierne å rehabilitere Slinningsbua, viser en ny studie. Illustrasjon: Berge Hjørungnes
Riksantikvar Jørn Holme besøkte Ålesund i 2011 og var på en improvisert befaring på Slinningsbua i lag med Ole Andreas Søvik i Ålesund kommune. Foto: Staale Wattø