– Det vil også bli vurdert hvorvidt Ålesund sjukehus var forsvarlig organisert, sier politiadvokat Cathrin Remøy ved Sunnmøre politidistrikt.

Etter hva Sunnmørsposten erfarer, skal pasienten ha vært gjennom en mindre operasjon. Senere tok vedkommende kontakt med legevakten i hjemmekommunen, for så å bli sendt tilbake til sjukehuset. Så døde pasienten. Hendelsen skjedde i slutten av januar i år.

Fikk melding

– Det er riktig at politiet fikk melding fra Ålesund sjukehus om et unaturlig dødsfall etter et mindre kirurgisk inngrep. Politiet vurderer nå om leger og helsepersonell har gjort noe straffbart, sier Remøy til Sunnmørsposten.

Politiet etterforsker i tillegg mulig svikt i kommunikasjonen mellom pasient og legevaktslege, AMK-sentralen og sjukehuset i forkant. Politiadvokat Remøy har rådført seg med fungerende fylkeslege Cato Innerdal hos Fylkesmannen. Både politiet og Fylkesmannen er svært sparsommelige med opplysninger om hendelsesforløpet av hensyn til de pårørende.

Har dårlig tid

Sunnmørsposten har kjennskap til at det tidlig ble gitt anbefaling om rettslig obduksjon.

– Obduksjonsrapporten konkluderte med en sannsynlig dødsårsak. Utover det kan vi ikke kommentere hva pasienten ble behandlet for, av hensyn til etterforskningen, sier Innerdal.

– Hva legger du i et «mindre kirurgisk inngrep»?

– Det er taushetsbelagt informasjon, som jeg av naturlige årsaker ikke kan kommentere på nåværende tidspunkt.

– Politiet sier at de etterforsker hvorvidt Ålesund sjukehus var forsvarlig organisert. Hva menes med det?

– Saken handler hovedsakelig om helsehjelpen pasienten fikk og kommunikasjon mellom partene, sier den fungerende fylkeslegen uten å gå i detalj.

Lege varslet politiet

Det var en lege ved sjukehuset som varslet politiet.

Politiet sendte fredag saken til fylkeslegen for at de skal ta stilling til påtalespørsmålet.

– Fristen for å svare på dette er seks måneder etter at de fikk kunnskap om hendelsen, forklarer politiadvokat Remøy.Ifølge postlistene til Fylkesmannen gikk første melding fra politiet 13. februar, altså for nesten et halvt år siden. Dermed begynner det å haste for Helsetilsynet.

Alvorlig

Innerdal brukte fredag ettermiddag kun timer på å behandle saken og sende den til Statens helsetilsyn.

Han mener det unaturlige dødsfallet, med tanke på hendelsesforløpet og utfallet, er en av de alvorligste tilsynssakene Fylkesmannen har hatt på sitt bord i år, blant 67 andre tilsynssaker.

– Vi har hatt flere krevende saker, men denne er nok en av de mest alvorlige. Fylkesmannen har bistått politiet og hatt tett dialog hele veien. Vårt gode samarbeid gjorde det mulig å hastebehandle saken før oversendelse til Statens helsetilsyn, sier Innerdal til Sunnmørsposten.

– Politiet vil ganske snart få en endelig vurdering fra Statens helsetilsyn om eventuell begjæring av offentlig påtale, avslutter han.

Assisterende fylkeslege Cato Innerdal betegner denne aktuelle saken som en av de mest alvorlige som de har hatt på sitt bord.