Den skal ifølge nettstedet superyachtfan.com tilhøre Emiren av Qatar, eller Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani. Han ble utnevnt i 1977 og ble Emir 1995. Nettsiden tar forbehold om at opplysningene bygger på rykter, og at det ikke er mulig å dokumentere opplysninger som presenteres.

Emiren er mest kjent for at han var med på å starte den arabiske nyhetstjenesten Al Jazeera, som han forsynte med et lån på 130 millioner dollar. Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani selv skal være god for minst 2,5 milliarder US dollar.

Kom fra Bergen

«Katara» kom til Ålesund fra Bergen og skal etter de sparsomme opplysninger som foreligger, gå videre til Geiranger. Hun la til kai i Ålesund en liten halvtime før beregnet ankomst klokken 21.30.

Superyachten er bygd ved det tyske verftet Lürssen, som har spesialisert seg på slike farkoster. Den ble levert fra verftet i 2010. Espen Oeino har stått for det ytre designet, mens Alberto Pinto er ansvarlig for interiøret.

«Katara» skal ha kostet sin eier 300 millioner US dollar. Skipet er registrert i Doha. Den gjør 20 knops fart, og bruttotonnasjen er 7922 tonn.

Mystisk skip

Nesten ingen vet hvordan skipet ser ut innvendig, men sett fra utsiden kan det se ut som om salongen på hoveddekket har slik høyde at den går over to dekk.

Sjeik Hamad abdiserte som emir i juni 2013. Han etterfølges av sin fjerde sønn, Sjeik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani, født i 1980.

Qatar har rundt to millioner innbyggere og er ett av verdens rikeste land. Landet er ledende eksportør av flytende naturgass.

Foto: June Johansen