- Vi er medskyldige når mennesker lider nød andre steder,sier biskop Midttømme til smp.no.

Lørdag holdt hun appell under et folkemøte i Ålesund, hvorbærekraftig utvikling og klima stod på programmet. Bakgrunnen for møtet eralliansen «Klimavalg 2013».

- Vi er en allianse med nesten 90 organisasjoner som ønskermer fokus på klima i valgkampen, sier Torgeir Vestre, leder i Natur og Ungdom iMøre og Romsdal. Han er en av flere initiativtakere.

Ifølge Vestre ble det holdt lignende Klimavalg-møter overhele landet i går.

Forfatter Marit Kaldhol åpnet det hele med en tekst om åsette seg inn i situasjonen til andre mennesker, langt utenfor våre egnelandegrenser.

- Jeg er ikke bare meg, sa Kaldhol, og satt dermedstandarden for at politikerne kunne tenke globalt.

Journalist Jan-Petter Albertsen ledet møtet i Ålesund, oghan utfordret stortings- og lokalpolitikerne Oskar Grimstad (Frp), RigmorAndersen Eide (KrF), Pål Farstad (V), Øyvind Grimstad Gryt (MPDG), Vetle WangSolheim (H), Marit N. Krogsæter (Sp), Olav Magnus Linge (SV) og Astrid Hoem(Ap).

Heftig debatt

Er det nødvendig åredusere tempoet i oljeutvinninga, spurte ordstyrer Albertsen.

- Nei,svarte Grimstad (Frp) bastant.

- Grunnen er enkel, internasjonale energibyrå sier at Norge erden nasjonen som tar opp olje på en mest miljøvennlig måte, sa Grimstad fra Hareid som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

- Det handler ikke om å gjøre oljesektoren til syndebukk. Fårvi energiforbruket over fra kull til gass, vil vi faktisk greie å oppnåklimamålet, mente Grimstad.

Det fikk stortingskollega Rigmor Andersen Eide (KrF) til å reagere.Hun startet sin politiske karriere i nettopp bystyresalen i Ålesund.

- Jeg er glad for at Frp er alene om å mene dette iStortinget. Alle de andre partiene har forpliktet seg til klimaforliket, sahun.

Også Olav Magnus Linge (SV) fra Valldal ville ha et ord medi laget.

- Først må vi ha alle fakta på bordet. Det internasjonalebyrået sier én ting. Skal vi nå klimamålet, så må to tredjedeler av fossileressurser bli liggende under bakken. Det sier all seriøs vitenskap, sa Linge.

- Skal man ta ut den som forurenser mest, eller den somforurenser minst, kontret Grimstad, og sa at det ikke er rasjonelt at Norgeskal slutte med oljeutvinning.

- Vi er nødt til å bruke den kompetansen vi har, men om vimå redusere tempoet i oljeutvinninga, er svaret helt klart ja, sa Pål Farstadfra Venstre. Han sitter til daglig i bystyret i Kristiansund, men eropprinnelig fra Ålesund.

Senterpartiets Krogsæter sa at man må være stolt over hvaMøre og Romsdal har fått til med tanke på gassutvinning og arbeidsplasser.Samtidig erkjente hun at utvinningen på norsk sokkel må reduseres.

Høyres representant, Solheim, påpekte at Norge faktisk ikke er så stor på verdensbasis innen oljeutvinning, og mente at det kan være fornuftig å rette fokuset mot å hjelpe mer forurensende oljenasjoner med miljøvennlig teknologi.

Så gikk representantene over til å kaste ballen tilhverandre om hvem som hadde gjort hva. Og hvem som ikke har gjort hva. Menviktige tema som Mørebankene, næringsutvikling, fiskeri og grønne, miljøvennlige arbeidsplasser ble tattopp og diskutert grundig.

- Flere er kritisk til at jeg som biskop er her

Biskop Ingeborg Midttømme deltok ikke selv i debatten, men lyttet interessert etter at hun var ferdig med sin appell.Biskopen er klar på at hun er blant de som støtterKlimavalg-aksjonen.

- Noen er kritiske til hva jeg som biskop har her å gjøre. Dasvarer jeg at livet på jorden er truet, og at vi er i ferd med å ødeleggeeksistensgrunnlaget for kommende generasjoner. Å ta vare på skaperverket erabsolutt en del av kirkens oppdrag, sier Midttømme til smp.no.

For to år siden var hun i Kenya og deltok på en konferanse iforkant av et internasjonalt klimatoppmøte.

- Her fikk jeg et budskap på vegne av folk fra mange land iAfrika. Klimakrisen rammer allerede sårbare mennesker i fattige land. Ingen avdisse er skyld i dette selv, det er en enorm etisk utfordring for den rike delenav verden, sier biskopen.

Sendte brev til Jens

Dermed sendte hun et brev til statsminister Jens Stoltenbergmed erfaringene, som han kunne ta med seg på klimatoppmøtet.

- Politikerne våget ikke å ta de modige og langsiktigeavgjørelsene. De velges jo bare for fire år av gangen, og er ikke sikre på atde har velgerne i ryggen, mener biskopen.

- Vi mistet to år, men det er fortsatt ikke for sent, hevderhun.

Vil ha et klimavalg

- Årets stortingsvalg skal bli et klimavalg. Vi må rettefokus mot det som strekker seg langt utenfor våre grenser, sier Midttømme.

- Men skal kirkendrive klimapolitikk?

- Kirken skal ikkedrive partipolitikk. Det gjør vi heller ikke. Kirken skal tale en stemme til desvakeste blant oss, og være tydelig mot urettferdigheten klimaendringene førermed seg, sier Midttømme.

- Det er vi som har skapt klimakrisen

Ifølge biskopen kommer engasjementet nedenfra, framisjonsfolk og folk som har opplevd tørke i landbruket, matmangel og atlivsgrunnlaget deres forsvinner.

 - Er du sikker på at disse klimaendringene ermenneskeskapte?

- Ja. Vi i den industrialiserte delen av verden skaperdisse. Vi har skapt klimakrisen. En krise vi bare aner konturene av. Folk erbekymret for det de ser, og prøver å si fra til oss, sier biskop Midttømme.

Mener kirken har et etisk ansvar

Hun gjør det likevel klart at kirken har et annet språk enndet politiske.

- Vi har fått et ansvar for at jorden har bærekraft over tid,og for alle. Klimakrisen fører mennesker på flukt. Ingen av disse personene harskyld i det. Det er en enorm etisk utfordring, og det må være kirkens stemme,sier hun.

Biskopen tror at det hun kaller for klimarettferdighet - kanoppnås.

- Hvis Norge samarbeider med andre land og tar ansvar, bistårfattige lands behov for klimatilpasning, er det ikke for sent, hevder hun.

- Har råd nå, men ikke senere

- Som verdens rikeste land har vi en mulighet få andre landhar. Vi kan investere i forskning, utvikling og ny teknologi. Men ikke en gangvi har økonomi til å ta konsekvensene hvis vi ikke gjør noe nå, sier Midttømme.