Ålesund: Solide DNA-spor til tross, politiet i Ålesund blir hyllet for godt arbeid med å oppklare Aksla-drapet.

– Det er sjølsagt hyggelig å motta godord for jobben vi har gjort, men det betyr lite i den store sammenhengen. Vårt hovedmål har vært å gi Anja Weløy Aarseths pårørende et svar på hva som hadde skjedd, sier stasjonssjef ved Ålesund politistasjon, Oddbjørn Solheim.

Han legger til at dette har vært et teamarbeid med politifolk fra hele Sunnmøre og Kripos.

Fengslingsmøte fredag

Den siktede 23-åringen, som er fra Romsdal, men er bosatt i Ålesund, blir fremstilt for varetektsfengsling fredag klokka 09.30.

Politiet vil begjære 23-åringen varetektsfengslet i åtte uker med to ukers isolasjon under rettsmøtet i Sunnmøre tingrett. Den drapssiktede vil ikke selv være til stede i retten.

Følgsmp.no på Facebook

Startet torsdag

Solheim forteller at politiet satte i gang drapsetterforskning allerede torsdag, den dagen Aarseth ble meldt savnet.

– Vi begynte med fem etterforskere og avsluttet med 50. Det har vært helt nødvendig å ha en så stor styrke i sving, for det har vært store mengder informasjon som skulle bearbeides, sier Solheim.

Han gir de aller fleste velfortjent fri i helga.

Fikk tips om 23-åringen

Selv om det var biologisk materiale fra gjerningsmannen på drapsstedet som ga politiet de avgjørende bevisene mot den sikta 23-åringen, sier Solheim at de allerede hadde navnet hans på lista.

– Etter tips fra Nordmøre og Romsdal politidistrikt var den sikta en person vi uansett hadde kommet til å sjekke opp. Selv om vi ikke hadde fått tekniske bevis, ville mannen ville blitt knyttet opp til saken og blitt en del av alibiprosjektet vårt på bakgrunn av taktiske funn, tips og observasjoner. At vi kunne pågripe 23-åringen så fort var et resultat av mye godt politiarbeid, sier Solheim.

Les også: Alt om Aksla-saken

Ubesvarte spørsmål

Solheim sier at politiet ennå ikke kjenner til hvordan den siktede tok seg opp på Aksla, og hvordan han traff på avdøde.

– Det vi kan bekrefte er at Aarseth ble seksuelt misbrukt og kvalt, og at gjerningsmannen etterlot seg DNA på åstedet, som også er funnstedet, sier Solheim.

Han legger til at familien til Aarseth er orientert om at de går ut med de nye opplysningene i saken.

Det ble tidlig torsdag kjent at mannen erkjente drap.

– 23-åringen erkjenner også at han har begått seksuelt overgrep, bekreftet forsvarer Reidar Andresen til Sunnmørsposten torsdag ettermiddag.

Ingen vitner

Ingen vitner har sett eller hørt noe av det som skjedde like nedenfor turstien øst for Fjellstua.

– Vi har ingen observasjoner av selve handlingen, og det synes vi selvsagt er litt rart med tanke på hvor mange som befant seg på byfjellet i den aktuelle perioden, sier Solheim.

Han sier at politiet har grunn til å tro at drapshandlingen og misbruket gikk fort.

– Alt tyder på at det som skjedde var fort overstått, sier Solheim.

Nekter for ransforsøk

23-åringen er også siktet for ransforsøk mot Pluto kiosk klokken 17.45 den onsdagen drapet på Aarseth skjedde, et ransforsøk mannen ifølge forsvarer Reidar Andresen ikke vedkjenner seg.

– Vi opprettet raskt en undersak på Pluto-ranet når vi så tidsperspektivet i saken, sier Solheim. Likevel ser politiet ikke de to sakene i sammenheng.

– Det behandles som to separate, kriminelle handlinger. Det er ingen grunn til å tro at drapet på Aarseth hadde noe med ranet av kiosken å gjøre, sier Solheim.

Oppsøkte kiosken lørdag

Ansatte ved Pluto kiosk mener at siktede oppsøkte kiosken lørdag kveld, samme dag som Aarseth ble funnet drept. De var så sikre i sin observasjon at de leverte korttransaksjonen til politiet samme kveld.

– Det er ett av mange gode tips vi har fått i saken, sier Solheim.

Politiet vil nå fortsette etterforskningen. Selv om det er kommet inn rundt 800 tips og en tilståelse foreligger, er de interessert i enda flere tips.

– Dersom noen sitter inne med informasjon som de mener vi bør ha, er det bare å ta kontakt, sier politiadvokat og etterforskningsleder Yngve Skovly.

Kartlegger bevegelsene

Avhørene av siktede vil fortsette i dagene fremover.

– Og vi vil samtidig jobbe videre med å kartlegge hans bevegelser drapsdagen. Alt siktede forteller oss, må vi kunne verifisere, sier Skovly.

Politiet vil ut over dette ikke si noe mer om dødsårsaken og funnene på stedet, og heller ikke om mobiltelefonen til avdøde er funnet.

– Vi ønsker ikke å gå ut med hvilke beslag vi har gjort til nå, sier Skovly.

Det har vært spekulert i om flere har blitt pågrepet i samme sak, men Skovly avviser dette.

Godt arbeid: Politistasjonssjef Oddbjørn Solheim er godt fornøyd med at politiet kunne løse drapsgåten i Ålesund raskt. Foto: Staale Wattø
Funnstedet: Skråninga på Aksla der Aarseth ble funnet har gitt politiet biologiske spor etter gjerningsmannen. Foto: Odin Jæger