Kjennelsen fra Sunnmøre tingrett er i tråd med hva politiadvokat Yngve Skovly begjærte under fengslingsmøtet tidligere fredag.

Skovly forklarer til smp.no bakgrunnen for at de ønsker isolasjon for 23-åringen: – Dette er med bakgrunn i straffeprosesslovens paragraf 172 om at en løslatelse vil vekke bestyrtelse i befolkningen.

Han viser også til at det gjenstår en del etterforskning om siktede bevegelse før og etter ugjerningen. Det er derfor viktig at han ikke får mulighet til å påvirke vitner.

Følg smp.no på Facebook

Frykter bevisforspillelse

Et stort pressekorps var møtt opp for å følge fengslingsmøtet som ble holdt for åpne dører, men med referatforbud.

Selve seansen som ble ledet av tingrettsdommer Knut Anders Oskarsson, var over i løpet av få minutter.

I kjennelsen skriver Oskarsson følgende:

– En ung pike er tatt av dage under grufulle omstendigheter. Saken har preget et helt lokalsamfunn, men også skapt engasjement langt utenfor byens grenser. Slik retten ser det, ville en løslatelse av siktede nå utvilsomt støte allmennhetens rettsfølelse. En slik beslutning ville kort og godt ikke bli forstått, skriver tingrettsdommeren.

Retten finner det også at det foreligger en nærliggende og reell fare for at siktede vil forspille bevis i saken dersom han løslates nå.

Retten mener at varetektsfengsling av siktede i åtte uker ikke vil være et uforholdsmessig inngrep sett på bakgrunn av sakens alvor.

Møtte ikke i retten

Den siktede selv møtte ikke i retten, som dermed ble holdt som såkalt kontorforretning.

Forsvarer Reidar Andresen sier til smp.no at klienten hans har erkjent å ha ha drept den 21-årige studenten og begått seksuelt overgrep.

Advokaten vil ikke svare på om den siktede har uttrykt noe følelsesmessig forhold til det han har gjort.

Mannen ble avhørt flere ganger torsdag ettermiddag. Ifølge Andresen varierte det mellom formelle avhør og samtaler mellom den siktede og politiet, samt forsvareren og klienten.

Alt om Aksla-drapet

Nekter ransforsøk

23-åringen nekter imidlertid for å ha noe med ransforsøket på Pluto-kiosken å gjøre. Dette skjedde samme dag som Weløy Aarseth ble drept.

Politiadvokat Skovly sier likevel at politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke 23-åringen også for dette, basert på vitneforklaringer.

Den siktede har ikke erkjent straffskyld, men ifølge forsvarer Andresen skyldes dette først og fremst avhørsrutiner.

Kommenterte Hagen-utspill

Etter fengslingsmøtet kommenterte også politiadvokat Skovly den omstridte Facebook-meldingen fra Carl I. Hagen.

Han mente Frp-nestoren burde be Anjas familie om unnskyldning og kalte utspillet for «uverdig».

Les også: Ber Hagen si innskyld til Anjas familie

Bistandsadvokaten til Anjas familie, Einar Råen (nærmest), og politiadvokat Yngve Skovly under fredagens fengslingsmøte. Foto: Staale Wattø
Forsvarer Reidar Andresen ankommer Sunnmøre tingrett fredag. Den siktede ønsket selv ikke å stille på fengslingsmøtet, som dermed ble holdt som såkalt kontorforretning. Foto: Staale Wattø
Tingrettsdommer Knut Anders Oskarsson ledet fengslingsmøte fredag. Foto: Staale Wattø