Den nye regjeringa vil gjennomgå og mjuke opp reglene for turistfiske.

– Reiseliv er en av verdens raskest voksende næringer. Økt globalisering gir nye vekstmuligheter for utvikling av den norske reiselivsnæringen, skriver Høyre og Fremskrittspartiet i sin regjeringsplattform.

Heilt greit

I Langevåg synes Terje E. Blomvik i Ålesund og Sula fiskarlag at dette er heilt greit. Som leder av fiskarlaget sier han at både fisketurister og yrkesfiskere kan leve side om side dersom det er visse regler.

Han mener fisketurismen har nytte av de tradisjonelle fiskerne.

– Jeg har en svoger som er i turistnæringa og tar imot fisketurister. Noen av turistene spør hvor de tradisjonelle fiskebåtene er blitt av. «Where are all the fishing boats?» Turistnæringa har nytte av at de tradisjonelle fiskerne får være i fjorden, sier Blomvik.

Glad

I turistnæringa i Ålesund er Stein Magne Hoff glad for at den nye regjeringa varsler ei oppmjuking.

I tillegg til å ha egen båt, leier han de gamle fiskebåtene «Maud af Aalesund» og «Vikaskjær» og tar med turister ut på fiske.

Dette gjør han nærmest til alle årstider.

Hoff vil gjerne ha reguleringer også for turistfiske og guida turer på sjøen. Selv drev han laksefiske for en del år siden og har vært med på å ta 30 lakser i elva, i dag er det bare en drøm.

– Vi visste ikke bedre. Overfiske må vi unngå, sier han.

Borgundfjordfisket

Men så er Borgundfjordfisket  ikke til å unngå å snakke om, fisket etter torsk på seinvinteren.

– Borgundfjordfisket er kanskje det mest unike turistproduktet i heile landet innen fiske. Det er nær byen, og en kan gå ut uansett vær, sier Hoff.

– Så hva med Borgundfjordfisket, Stein Magne Blomvik?

– Det er bare en ting som nytter. Forby alt fiske i gyteområdet. Det er snakk om et fire-fem hundre meter bredt belte mellom Slinningen og sentrum. I fjor for eksempel var folk ute nattetid og fiska i gytesona både på ordinære og tvilsomme måter i gytetida. Det er galskap, sier den erfarne fiskeren.

– Forby absolutt alt fiske i gytesona i fem år, og åpne fjorden ellers for alle. Så skal du se at det blir mye mer torsk, sier Blomvik.

– Og ellers har vi et reglement, med garnsetting ettermiddag og at det ikke kan fiskes i garntida der garna står.

Med dette på plass kan yrkesfiskere, fisketurister og andre fiskere fint fiske nærmest side om side.

– Kunne du selv tenke deg å begynne med fisketurisme?

– Det kreves såpass mye kapital å starte opp at det har jeg så langt ikke vurdert, sier Blomvik.

Vil ha oppmjuking

Stein Magne Hoff er ikke enig i et totalforbud i gytesona.

– Jeg mener det må være anledning til et begrensa fiske i gytesona, på Bygrunna. Det er mange småbåter som kan gå ut i havet og fiske. Det er litt som i ei lakseelv, du kan ikke forby fiske i elva i gytesesongen. Men det må være visse spilleregler som gjelder, dette er en ressurs som må forvaltes, sier Hoff.

Stein Magne Hoff nevner særlig to områder der han ser behov for et mjukere regelverk for de som arrangerer turer for fisketurister. Han håper den regjeringa gjør endringer her:

– Når folk har kjørt båt i kanskje 40 år, og de skal begynne med turistfiske, så må de nesten på skolebenken og ta et sertifikat. Det sitter altså et menneske i Haugesund som bestemmer om jeg får lov å kjøre båt.

– Det andre er at dersom du har en fiskebåt og overdrar konsesjonen til en annen båt, er du pliktig å enten kondemnere båten eller overdra den til en ideell organisasjon. Dette er kulturskatter. Jeg mener at også selvstendig næringsdrivende må få mulighet til å eie slike gamle fiskebåter, sier Hoff.

Selv har han i høst tatt imot flere grupper fra Russland.

– De er veldig betalingssterke, og de er ekstremt fornøyd med det de får oppleve, sier Hoff.

Det har altså så langt vært mulig å lykkes med fisketurisme.

– Men det har vært ei dyr læring hittil, sier Hoff.

Terje Blomvik og Bente Blomvik om bord i sjarken «Tor». Foto: Svein Aam
«Maud af Aalesund» er en restaurert fiskekutter fra 1917. Båten er 53 fot og har drevet fiske langs Sunnmørskysten. Stein Magne Hoff leier båten til fisketurisme. Foto: Staale Wattø
Stein Magne Hoff. Foto: Staale Wattø