- Det foreligger en anmeldelse, men foreløpig gjenstår en del etterforskningsarbeid, opplyser politiadvokat Maria Nørve ved Sunnmøre politidistrikt til smp.no.

Firmaet skal ifølge Arbeidstilsynet drive med steinlegging, taktekking og anleggsarbeid over hele landet. De er betegnet som kriminelle steinleggere av tilsynet.

Arbeidstilsynet anmeldte saken til Asker og Bærum politidistrikt basert på at to vedtak om at steinleggerne skulle stanse all virksomhet i hele landet, ble brutt.

I august aksjonerte politiet, skattemyndighetene og Arbeidstilsynet mot steinleggerfirmaet flere steder på det sentrale Østlandet.

Arbeidstilsynet stengte virksomheten på grunn av manglende ID-kort og brudd på arbeidsmiljøloven.

Saken sendt til Sunnmøre

- Vi har sendt saken til Sunnmøre politidistrikt fordi firmaet har sete på Sunnmøre, opplyser politiadvokat Knut Skavang ved Asker og Bærum politidistrikt.

- De fleste av dem mangler arbeidskontrakter, lønnsslipper og en del av dem har også manglet gyldig oppholds- og arbeidstillatelse. Flere får betalt svart, og nesten ingen av dem får feriepenger eller er forsikret mot arbeidsulykker, forteller inspektør Marko Zrno i Arbeidstilsynet.

Han er en del av en arbeidsgruppe som har jobbet spesielt mot steinleggerne, og forteller at firmaet som nå Sunnmøre politidistrikt skal etterforske, stammer fra fire brødre og deres barn som startet i Bergen i april i år.

At firmaet har adresse på Sunnmøre, trenger ikke bety at bakmennene holder til her.

- Vi har stengt 30 fiktive enkeltmannsforetak hittil i år, de registrerer seg i Brønnøysundregisteret for å virke troverdig, sier inspektør Zrno.

- 40 kroner timen

- De ansatte opplyser at de får betalt mellom 400 og 500 kroner for tolvtimersdager. En polsk ansatt fortalte at han fikk 200 kroner om dagen. 500 kroner for tolv timer tilsvarer ca. 40 kroner i timen, sier Zrno.

Han forteller at flere av steinleggerne kan være utsatt for utnyttelse og tvangsarbeid. I tillegg bruker ofte steinleggerne ulovlig utstyr og kjøretøyene er ofte ikke i forskriftsmessig stand.

Trusler

- Vi har også erfart at de som kjøper tjenester utsetter seg selv for risiko. Vi erfarer at steinleggerne bruker vold og trusler for å presse kundene for penger, forteller han.

Også en av Arbeidstilsynets inspektører har opplevd å bli truet.

- Dette har skjedd både på tilsyn og på telefon, forteller Zrno.

Etter hva Smp.no erfarer har firmaet hatt flere oppdrag også på Sunnmøre.

- Hovedmennene bak er ikke på arbeidsplassene. De får folk til å plukke opp personer som kan jobbe for seg på gaten. Disse kan ofte være rusmisbrukere og romfolk, som blir utnyttet, forteller Zrno.

Kan bli flere

Arbeidstilsynet tror det ligger an til å bli en økning av steinleggere i Norge på bakgrunn av de økonomiske forholdene i Europa.

- Vi frykter en økning og at de går inn på nye områder, for eksempel innen takvask og salg av varmepumper.

De fleste steinleggerfirmaene blir drevet av personer fra Storbritannia, men de benytter polske, litauiske og rumenske arbeidstakere.

- Virksomhetene har norsk organisasjonsnummer, men mangler fast bopel. Vi arbeider tett med politiet og Skatteetaten for å bekjempe kriminaliteten, sier inspektør Zrno.

Arbeidstakere i dette tilfelle er fra Polen og England, uten personlig verneutstyr. FOTO: Arbeidstilsynet
Politi sjekker biler og avskilter. FOTO: Arbeidstilsynet