Det mener arkitekt Kjell Beite i HRTB Arkitekter.

Si din mening nederst i saken.

Beite har utarbeidet en skisse i forbindelse med MOA-konferansen 2013, som skal avholdes 30. oktober i Pinsekirka på Moa.

Beite skal være ordstyrer på konferansen hvor både politikere fra kommunen, folk fra vegvesenet og andre lokale engasjerte tar turen for å diskutere Moa og Ålesunds fremtid.

Det er næringsutviklerne Inger Johanne Langeland og Are Prytz Berset som er initiativtakere.

Her har arkitekt Beite klare meninger: – Jeg har laget en fremtidsvisjon. Vi må se litt lenger, og mitt utgangspunktet er å ha en visjon fram mot 2030. Det ligger an til kommunesammenslåinger og flytting av politidistrikter, derfor tror jeg Moa kan ha et enormt potensial til å bli bysentrum for storkommunen Ålesund, sier Beite i HRBT Arkitekter, som har kontorer i Oslo.

Opprinnelig er Beite fra Åsestranda, og satt i juryen for arkitektkonkurransen for sørsida i Ålesund. Han har også vært involvert i renoveringen av rådhuset i Ålesund og Hatlane omsorgsboliger, og sier selv at han har et sterkt engasjement for byutviklingen i kommunen.

Knutepunkt

På den nye skissen har han tegnet inn et nytt torg, nytt administrasjonssenter for kommunen, nytt politihus, en stor videregående skole, og flere næringsbygg.

Beite vil kort og godt flytte sentrumskjernen fra Ålesund til Moa.

– Det nye Moa vil i fremtiden bli det nye knutepunktet både administrativt og trafikalt med ferjefri E39 og Møreaksen. Så i fremtiden vil Moa bli nytt storsentrum for Ålesund, sier han.

– Hvorfor ikke satse på utvikling av Ålesund sentrum?

– Fordi vi ser at Ålesund sentrum ligger forholdsvis «dødt» allerede. Det er liten aktivitet, og veldig tomt i sentrum. Moa har allerede tatt knekken på all handel. Vi må tillate oss å tenke i forkant. Nå må vi ha en stor plan for Moa og utvikling av områdene der. Vi ser også at stadig flere boligkjøpere flytter retning Moa og Spjelkavik. Sentrum må utvikles i forhold til der folk skal bo, og da må funksjonene legges der fremtidens befolkning vil være, sier Beite.

Beite vil flytte Herdbanen til Vasstranda, hvor Spjelkavik har bane. Han vil etablere et høyhus i «område syd» der bensinstasjonen i dag ligger. Ifølge arkitekten vil et høyhus skape en fin balanse i området, og her kan man putte inn hotell.

– Lengst i syd på Langeland og Nedregård lokaliserer man boliger, sier han.

Ikea til Digernes

Arkitekten har også klare tanker om hvor handelssenteret til Ikea bør legges.

– Det er ikke hensiktsmessig å legge Ikea til Moa. Ikea trenger et stort volum i forhold til parkering. Det vil bli en enorm belastning bilmessig, derfor er ideelt å plassere det på Digernesskiftet, mener Beite.

– Regner du ikke med reaksjoner på alle planene dine?

– Selvfølgelig regner jeg med å få kritikk. Men det er viktig for å få i gang debatten, for det er behov for en sterk plan for sentrumsutviklingen.

Mange kommer på møtet

Det lyktes ikke Sunnmørsposten å få kontakt med initiativtakerne Inger Johanne Langeland eller Are Prytz Berset i går kveld, men de har tidligere uttalt følgende om konferansen 30. oktober:

– Hva vil vi med Moa? Vi vet hva som var her for 25 år siden: En fotballbane, landbruk og en møbelfabrikk. Men hva har vi her om 25 år? Vekst av Ålesund som regionsenter er hovedtemaet på konferansen. Arkitekt og forfatter Peter Butenschøn skal snakke om utviklinga av regionen og Moa som knutepunkt. Lars Løseth, daglig leder og gründer av Amfi-kjeden, skal fortelle om Amfi sine planer på Moa, mens Arne Aambakk og Reidar Nilsen fra Sportsklubben Herd skal gjøre rede for Herd sitt syn på utviklinga av Moa.

Samferdsel

Siv Sundgot fra Statens vegvesen tar for seg trafikksituasjonen, Morten Ragnøy Ednes fra Norsk Form diskuterer urbaniseringa – mens Ole Andreas Søvik og Gudmund Hoel fra Ålesund kommune ser på Moa sett fra kommunen sine øyne. – Og så skal innflytteren Tom Ivar Brate se på Ålesund fra sitt ståsted.

<strong>Initiativtaker:</strong> Inger Johanne Langeland og Are Prytz Berset er initiativtakere til konferansen.
<strong>Har en plan:</strong> Kjell Beite i HRTB Arkitekter har laget en skisse over hvordan han ser for seg «det nye Moa». ARKIVFOTO: Staale Wattø