Mannen som har tilstått seksuelt overgrep og drap på Anja Weløy Aarseth nekter fortsatt enhver befatning med ransforsøket av Pluto-kiosken, samme dag som Anja forsvant. Politiet mener imidlertid å ha tekniske funn som knytter mannen til ransforsøket. I tillegg skal ei karakteristisk tatovering gjerningsmannen hadde, ha bidratt til identifisering.

Etter pågripelsen har Kripos videre gått gjennom mobiltelefonen til mannen.

- Dette har gitt noen svar, men jeg ønsker ikke å si noe om disse nå, sier politiadvokat Yngve Skovly.

Les også: Politiet finner ikke Anjas mobil

Sjansen er stor

Sunnmørsposten har vært i kontakt med Tor Andre Breivikås, som er spesialist i sikring og analyse av elektroniske spor. Etter å tidligere ha arbeida både for politiet og for sikkerhetskonsernet G4S, driver han som sikkerhetsrådgiver fra eget firma.

- Dersom mannen har vært i området ved kiosken, og har en moderne mobiltelefon som har vært på, er sjansen stor for elektroniske spor også der, sier han.

- Slike spor kan bli lagt igjen på to måter. Den ene skjer gjennom gps-en på telefonen. Den andre er et resultat av at telefonen sender ut såkalte push-meldinger, for eksempel om Facebook-oppdateringer, innkomne e-poster med mer. Telefonen kopler seg da opp mot en basestasjon – vanligvis den som gir best signal. Teleselskapene er pliktige å loggføre disse oppkoplingene, og jeg går ut fra at politiet har bedt om å få dem, sier han.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her

Nøyaktig posisjon

- Hvor ofte oppdaterer mobiltelefonene?

- Noen hvert tiende sekund, andre kanskje en gang i minuttet. Det varierer.

- Og hvor nøyaktig kan posisjonen til mobilen anslås?

- Ganske så nøyaktig, litt avhengig av hvor mange basestasjoner det er i området. Er det for eksempel tre stasjoner i nærheten kan en triangulere mellom disse. Da kan en med 50-100 meters nøyaktighet si hvor mobilen var. I tettbygde strøk der det er flere baser, vil en med andre ord kunne få en svært god posisjon, sier han.

Fire baser rundt kiosken

Søketjenesten Finnsenderen.no viser at det er fire basestasjoner i umiddelbar nærhet til Pluto-kiosken på Nørve, og ytterligere to noen hundre meter unna – ved Nørvebana i Fagerlia. Mens den som ligger nærmest kiosken eies av Mobile Norway, har Telenor og Telia Sonera (Netcom) en hver på nedsida av Borgundvegen. Telia Sonera har også en på oppsida av vegen - ut fra kartene inne på høgskoleområdet. Disse fire senderne kan gi svar på om sikta i saka lyver.

- Eller – det vil si, de kan si noe om hvor vidt telefonen til sikta var i området da ransforsøket skjedde. Så vil andre opplysninger på telefonen, for eksemepel meldinger som er sendt, si mer om hvem som har brukt den, sier Tor Andre Breivikås til smp.no.

Per Erik Heimdal i Post- og teletilsynet, som står bak Finnsenderen.no, forteller at tjenesten oppdateres kvartalsvis.

- De fleste basestasjonene er med andre ord med. Unntaket er de som er satt i drift nylig og som fortsatt ikke er fanget opp i ei oppdatering, sier han.

Tor Andre Breivikås er spesialist i sikring og analyse av elektroniske spor.
Her ser du basestasjoner på Nørvøya i Ålesund, i området på og rundt byfjellet Aksla. FOTO: FINNSENDEREN.NO