Stjerna på Sukkertoppen på Hessa ble tent for sjette gang lørdag ettermiddag. Et 60-talls store og små hadde møtt opp for å følge begivenheten fra parkeringsplassen på Hessa skole.

Gutteklubben «Real Hessa», «Sammen i Friluft» (et frivillig friluftsprosjekt under Skarbøvik IF) og Hessa skolekorps stod bak arrangementet.

Det dårlige været gjorde at ikke fullt så mange møtte opp som i fjor, da arrangementet var på Osane.

Send inn gjerne dine bilder fra ditt lokale julearrangement til smp.no, så lager vi en bildeserie. Send sms til 95400400, epost til 95400400@smp.no. Du kan også merke Instagram-bildene dine med #smpjul.

Julestemning

- Nå er jula i gang. Det er nytt for året at vi samles her ved skolen til kaffebål og gløgg, sa Jan Inge Olsbø, formann i stjernekomiteen.

Olsbø var litt spent og bekymret for været, og tok en avgjørelse om at det ikke var forsvarlig å sende opp det planlagte fyrverkeriet.

- Vindretningen gjør det uforsvarlig. Vi kan ikke ta noen sjanser, sa Olsbø i sin appell. Han takket alle som møtte opp.

Gjengen har sluttet å gå opp til Sukkertoppen i forbindelse med tenning av stjerna, men den var godt synlig fra skoleplassen.

- Koselig

Arrangørene hadde også tenkt å tenne julegrana ved skolen, men kluss med det elektriske satte en stopper for det i uværet.

Julie Kaurin Remøy (10) mente det var koselig likevel.

- Jeg gleder meg til å se stjerna. Det er koeslig å være her, sier hun mens første pølse blir grillet på bålet.

Julie har allerede fått julestemning og er godt i gang med å lage hjemmesnekrede julegaver.

Maximilliam (2) og Alexandra (4,5) hadde også tatt turen og sa at de gleder seg til nissen kommer.

Trond Vikestad og Iren Ulvestad Simonnes fra Skarbøvik hadde med seg Lukas (8) og Aurora (8).

- Jeg har lag på lag med klær, forteller Trond.

Gløgg, pølser og saft

Under tak stod Gunn Skuseth og Jill Remøy og serverte rykende varm gløgg.

- Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær. Her på Hessa er vi vandt til dette, så det går fint, sier Skuseth.

Hun får støtte av en kar som blir omtalt som «Mr. President» i Gutteklubben, Per Rich Hunstad.

- Min personlige mening er at vi hører mer hjemme her på Hessa enn på Osane. Været kan vi ikke gjøre noe med, men det er likevel hyggelig at så mange valgte å komme, sier han.

Børre Thorsen i Sammen i Friluft, Kim Henriksen og Terje Flytøren tok seg tid til å spille litt "Lappis".

- Det er et spill som kom til Ålesund på begynnelsen av 1900-tallet. I Sunnmørsposten ble det referert til at spillet skapte en del uro, støy og høylydt krangling om hvem som kastet mynten nærmest streken i gatene. Journalisten mente at foreldre måtte holde et øye med barna og uttrykte stor skepsis til at det skulle spilles om penger, forteller Thorsen.

På grunn av sterk vind valgte Hessa skolekorps å trekke inn under tak, og spilte «Deilig er vår himmel blå», «Glade jul», «Nå tennes tusen julelys» og «Deilig er jorden» til forsamlingen.

Etterpå var det salg av kaffi og kaker inne på SFO-bygget.

Storhaugen

Klokka 16.45 gikk det også et fakkeltog fra Aspøy skole til Storhaugen der det var julesanger og musikk fra Frelsesarmeen, lotteri, gløgg og pepperkaker. I tillegg ble juleevangeliet lest opp og grana ble tent.

Etter litt hektiske forsøk på å få fyr på faklene, vandret et 20-talls personer fra skolen til Storhaugen hvor flere ventet. Totalt var det anslagsvis 50-60 frammøtte.

Arrangementet ble holdt for tredje gang og leder i Storhaugen vel, Frode Fladmark, var fornøyd.

- Været kan vi ikke gjøre noe med, men det er flott å se alle faklene, og at folk kommer likevel, sa Fladmark.

Fem år gamle Sander Elias var storfornøyd med sin fakkel og gledet seg aller mest til alle julegavene som skal ligge under treet.

- Treet er kjempefint, sa Emma Nikoline (8).

Flere arrangement

Søndag skal nissen tenne lysene i huset sitt klokka 16 på Sula. Det blir bål, julegaver og fakkeltog ned fra fjellet og Langevåg Musikkorps spiller.

Juleparaden i Spjelkavik starter på Moa kl. 17, og som vanlig blir det konkurranser om hvem som er mest «julete». Paraden går til Spjelkavik skole og treet blir tent på Emblemsfjellet.

Kl. 17 er det også tradisjonell julegrantenning i regi av Frelsesarmeen på St. Olavs plass.

Mens Aksla vel tenner julelysene klokka 17, søndag.