Regionsjef Vidar Torheim i selskapet Hero som driver Ålesund mottakssenter, forteller at de har opplevd betydelig færre trusselepisoder ved sine mottak i år, sammenlignet med fjoråret.

– Ålesund mottak har gode fysiske og rutinemessige planer for å ivareta sikkerheten til de ansatte. I noen situasjoner gjennomfører man samtaler med beboere, og da har man ikke noen form for ransaking eller sikkerhetskontroll beboerne skal gjennom, sier Torheim.

– Ubehagelig opplevelse

Han ønsker ikke å kommentere den dramatiske hendelsen i Ålesund av hensyn til politiets etterforskning, og sier de nå konsentrerer seg om å ta vare på de ansatte.

– Det er klart at dette har vært en ubehagelig opplevelse for de ansatte. Vårt fokus er nå på å ivareta dem. Det gjøres blant annet ved at de får bruke litt tid sammen til å jobbe seg gjennom hendelsen, også sammen med profesjonelle, sier Torheim til smp.no.

Selskapet driver drøyt 30 ulike mottak over hele landet.

Siktelse kan bli skjerpet

– Men det er en siktelse som kan bli endret, forteller politiadvokat Inger Ferstad ved Sunnmøre politidistrikt til smp.no.

Den russiske asylsøkeren i 40-åra skal ha forsøkt å sette fyr på mottaksleder Olav Hoff ved å helle brennbar væske over ham og utover lokalet. Heldigvis var det andre ansatte til stede i lokalene, slik sikkerhetsrutinene også krever. De skal ha kastet seg over mannen og holdt ham nede, inntil politiet kom til stedet etter få minutter.

Trolig fengslingsmøte onsdag

Den siktede vil trolig bli framstilt for varetektsfengsling onsdag. Han ikke formelt avhørt mandag kveld, men sitter i politiets varetekt etter å ha vært hos lege.

Ingen av de ansatte ønsket mandag å kommentere selve hendelsen med henvisning til politiets etterforskning, men Ferstad opplyser at det var Hoff som ble utsatt for angrepet. Mottakslederen er avhørt, men politiadvokaten vil foreløpig ikke si noe om hva han har forklart.

Politiet har så langt ikke sagt noe om motivet for ugjerningen.

Det var mottaksleder Olav Hoff som ble utsatt for det dramatiske angrepet i Ålesund mandag.