Dette skjer etter at 21 ansatte ved ambulansestasjonen i Ålesund krevde strakstiltak i et femsiders langt brev overfor Ambulanse Midt-Norge.

Det ble påpekt dårlig beredskap, helseskadelig luftkvalitet på et trangt vaktrom, ulovlige garderober, og et stort arbeidspress i brevet.

- Ting ikke på plass

- Vi har sendt ut et varsel om tilsyn. Det kan virke som det er ting som ikke er helt på plass i forhold til krav til arbeidslokaler, og de typer oppgaver de skal utføre der, sier seniorinspektør Annlaug Krumsvik til Smp.no.

Arbeidstilsynet har skrevet et brev til Ambulanse Midt-Norge hvor de har redegjort for hva de skal ha fokus på og bakgrunnen for tilsynet.

- Er det noe konkret dere skal undersøke?

- Nei, vi skal vurdere om lokalene er helseskadelige. Det er viktig at alle arbeidsplasser har tilpassede lokaler til virksomheten de skal drive, sier Krumsvik.

- Hvem har tatt initiativ til kontrollen?

- Dette er ikke på initiativ fra oss. Vi ble kontaktet av hovedverneombud og tillitsvalgte som mener at lokalene ikke holder mål, sier Krumsvik.

Ambulanse Midt-Norge leier sjukehuslokalene av Helse Møre og Romsdal HF, og er i dialog om mulige utbedringer. Men økonomien er stram og investeringsmulighetene små.

– Standarden for helse- og arbeidsmiljø har stått på stedet hvil siden sjukehuset åpnet i januar 1971, med unntak av omtrent fire lag med maling, siste i 2005, stod det i varslingen som ble sendt tidligere i høst.

Les hele brevet her

Arbeidsgiveren

Administrerende direktør Håkon Gammelsæter i Ambulanse Midt-Norge har tidligere uttalt seg om saken til Smp.no.

– Vi har et arbeidsgiveransvar, ingen tvil om det. Vi er enige med de ansatte om at standarden ikke er god nok. Det er lite investeringsmidler både i sjukehusforetaket og hos oss. Derfor har vi ikke en umiddelbar løsning. Det er også slik at Helse MR skal overta ambulansevirksomheten fra 1. januar i 2015, sa Gammelsæter.

Derfor vil han ha med Helse MR når det planlegges en fremtidig løsning.

Gammelsæter la til at de har tatt initiativ til å drøfte mulighetene for å leie en stasjon i nærheten til sjukehuset, fordi det er viktig med nærhet til det medisinske miljøet.

Det ble også nevnt at man ønsker å gå over til en døgnvaktmodell, som vil gi bedre beredskap.

- For dårlig

Kommunikasjonsrådgiver Roland Mauseth i Helse Møre og Romsdal, som leier ut, understreket at det ikke var tvil om at fasilitetene var for dårlig ved ambulansestasjonen i Ålesund.

- Dette fordi vi sliter med gammel standard, men per i dag har vi ikke investeringsmidler til nye bygg som kunne gitt en optimal løsning, sa Mauseth.

Følg smp.no på Facebook

Foto: Nils Harald Ånstad