Seks gutter snekret på det da 16 meter høye palletårnet, med bare en snau uke før tenning.

– Alle vil se Slinningsbålet, men ingen er villig til å hjelpe, forteller Alexander Slinning:

– Misforstå meg rett, vi har mange som hjelper til, men vi trenger mer enn bare unggutter som jobber på dugnad.

– Jeg har sagt det hvert år i tre år nå at «dette året blir mitt siste», og her sitter jeg, ler bålsjefen: – Men dette året blir faktisk mitt siste. Jeg er blitt for gammel, noen andre må få prøve seg.

Følg smp.no på Facebook

Ryktene svirrer

I byen svermer det rykter om eksklusiviteten rundt bålgjengen på Hessa. Noen sier at selv om gjengen trenger folk er det ikke hvem som helst som kan trappe opp og bistå.

Andre sier at det er kun de fra Hessa som får være med, mens enkelte sier at det er bare en indre sirkel av de som bor på Hessa som danner gjengen.

Dette nekter gjengen tvert på: De sier at alle er velkomne, men betingelsen er selvsagt at man jobber og gjør en innsats for at bålet skal bli ferdig.

– Kommer du ned hit kun for å sitte og se på blir du ikke tatt godt imot, men viser du engasjement er du en av gjengen, sier Slinning.

– Vi har folk som kommer fra Sula, Molde og Vestnes, og de blir tatt like godt imot som de som har vært her i seks år.

Eksklusiv bålfest

Bålgjengen forstår derimot hvordan det kan virke skremmende å komme inn i en gjeng som er så sammensveiset og solid, om man ikke har en vennskapelig tilknytning til gruppa.

– Vi er som en familie, med et ufattelig godt samhold, forklarer nesten-veteran Stian Slinning Brandal (22), og forstår hvordan dette kanskje kan oppfattes som at gjengen er eksklusiv.

Bålfesten som holdes på holmen når bålet tennes, er derimot begrenset kun for bålgjengen. Det er en fest for alle som har jobbet hardt i flere måneder og som har opparbeidet seg privilegiet av å feste med gamle og nye bålbyggere.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

- Trenger hjelp

– Jeg syns alle i området burde komme og hjelpe til og oppleve hvor kjekt det kan være, oppfordrer Slinning.

– Jeg ber også foreldre med barn som gjerne ønsker å være med om å la disse barna komme. Vi tar godt vare på dem og vi er strenge med sikkerhet når det kommer til barn.

Alexander Slinning i det han påstår er sitt siste år som leder for bålgjengen. Foto: Eskild Flydal