Torsdag ettermiddag møtes bystyret i Ålesund der den siste saken på kartet nok er den viktigste: Ålesunds økonomiske situasjon. Budsjettrammer for 2015. Partiene skal ha gruppe møter i forkant av bystyret, men alt tyder på at Høyre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Tverrpolitisk liste og Sosialistisk Venstreparti kommer til å legge fram et fellesforslag som også innebærer at eiendomsskatten skal økes med 45 millioner kroner de neste fire årene.

Eiendomsskatt

Men økt eiendomsskatt er ikke nok. Fellesforslaget har også listet opp en rekke tiltak som partiene mener må vurderes i den videre prosessen.

– Rådmannen har i sitt forslag kommet med flere slike tiltak. Nå supplerer vi den listen, sier Molvær.

Organisering

Flere av tiltakene går direkte på organiseringen av kommunens tjenestetilbud. Blant annet foreslår partiene å redusere antallet virksomheter og redusere bemanning og tjenesteproduksjon ved stabs- og støttetjenester.  Et forslag om omorganisering blant kommunalsjefene etter fagområder står også på lista. Det samme gjør full ansettelsesstopp. Bare formannskapet kan gi eventuelle dispensasjoner.

Sykehjem

Bokollektiv er billigere en sykehjemsplasser, og fellesforslaget mener at inntil 20 prosent av sykehjemsplassene kan gjøres om til plasser i bokollektiv.  Det må også til en samordning av lovpålagte oppgaver innenfor pleie og omsorg.

Tjenester innen såkalte ikke lovpålagte oppgaver må reduseres, og de kommunale innkjøpene må strammes opp med større innkjøpsavtaler og gjennomgang av kommunens innkjøpsreglement.

Fellesforslaget skisserer videre  en gjennomgang av skolekretsgrenser og barnehagestruktur. Sistnevnte skal skje uten endring i grunnbemanninga.

Videre skal finansforvaltninga gås etter i sømmene med tanke på å  omklassifisere eller bygge opp kommunale midler som kan forvaltes som langsiktige aktiva. En gjennomgang av hvordan kommunale eiendommer brukes, står også på den lange smørbrødlista som 34 av bystyrets medlemmer nå har stilt seg bak.

- Alle partiene skal ha gruppemøter rett før bystyret starter, men alt tyder på at dette blir forslaget vi legger fram, sier Molvær. Høyres gruppeleder håper også at Venstre og Fremskrittspartiet kan tenke seg å bli med på et felles tak for å finne løsninger på den økonomiske knipa Ålesund kommune nå står midt oppe i.