Men i Ålesund tjuvstarta de feiringa ved å tenne det 33 meter høye Slinningsbålet på lørdag. Det var noe et turistkontor i Stryn ikke hadde fått med seg.

– Vi stoppa i Stryn for å finne ut når bålbrenningen skulle finne sted. Etter en telefon til Ålesund, kunne den ansatte fortelle oss at det var tirsdag, sier Marie Opsommer.

Da hun sammen med ektemannen Jean Demarsin kom til Ålesund på mandag, var det bare askerester å se på bålplassen på Slinningen.

– Det er veldig trist at vi ikke fikk det med oss, sier Jean Demasrsin.

Det belgiske ekteparet jobber frivillig med å holde foredrag i Belgia, for å lære bort det de opplever av kultur og tradisjoner rundt om i verden. Denne gangen var det verdensrekordbålet fra 2010 som skulle filmes som en del av neste presentasjon om Norge.

– Vi vil ikke skylde på noen, men vi ble svært skuffet da det viste seg at vi var feilinformert, sier Opsommer, som har vært i Ålesund mange ganger tidligere.

– Nå får vi nøye oss med en gåtur på Aksla for å ta bilder.

Allerede på 70-talet var ekteparet i Ålesund for første gang. Til sammen har de tilbragt 16 måneder Norge. De synes byen blir bedre for hver gang.

– Jeg synes Ålesund var skittent og falleferdig første gang jeg var her. Etter restaurering er både veger og bebyggelse blitt mye bedre, og vi er veldig glad i Norge, sier Demarsin.