– Vi regner med å ha vår ordførerkandidat på plass mot slutten av august, sier Ivar Østrem som leder nominasjonskomiteen i Ålesund Arbeiderparti.

– Og vi har mye bra folk å velge mellom, sier Østrem.

– Hva er oddsen for at Eva Vinje Aurdal blir Aps ordførerkandidat?

– Slike spekulasjoner blir jeg ikke med på, men Arbeiderpartiet har i hvert fall klare ambisjoner om å ta over makta i Ålesund. Og det går vel ikke an å være uenig i at byen snart bør få en kvinnelig ordfører.

Østrem synes også at samarbeidsklimaet i ålesundspolitikken har endret seg til det bedre den siste tida.

– Den vanskelige økonomien gjør at folk har satt kjepphestene på stallen og prøver å finne løsninger sammen.

– Samarbeidsvilje er vel heller ingen ulempe hvis det skal forhandles om posisjoner neste høst?

– Du har et poeng der, sier Ivar Østrem.

Frp

Ålesund Frp har allerede fastsatt dato for sitt nominasjonsmøte.

– Den 24. oktober skal lista og vår ordførerkandidat være klar, forteller leder i partiet, Atle Istad.

Gir seg I oktober 2007 gikk ordførerklubba fra Arve Tonning til Bjørn Tømmerdal. Sistnevnte har gitt beskjed om at hans politiske karriere i Ålesund er slutt etter kommunevalget neste høst. Foto: Staale Wattø

Varaordfører og gruppeleder Geir Stenseth sier til Sunnmørsposten at det er nominasjonskomiteen som først skal få vite om han akter å stille til gjenvalg. Det ser heller ikke ut til at partiet vil stille med kvinnelig ordførerkandidat. Partiets mest profilerte kvinnelige politiker, Anita Vadset, sier at hun har sagt ja til en andreplass på lista.

– Men dette er det selvsagt opp til nominasjonsmøtet å bestemme, sier Vadset.

Høyre

En som helt sikkert ikke kommer til å stille til gjenvalg, er ordfører Bjørn Tømmerdal. Leder i Høyres nominasjonskomité er Monica Gjerde Sperre. Hun regner med å ha partiets ordførerkandidat klar i høst.

Høyres gruppeleder i bystyret er Monica Molvær.

– Har du ambisjoner om å bli byens neste ordfører?

– Jeg har fått spørsmål fra nominasjonskomiteen om jeg ønsker å stille til gjenvalg. Jeg har et sterkt ønske om å fortsette mitt politiske engasjement i Ålesund, og derfor har jeg allerede gitt beskjed om at jeg ønsker gjenvalg til bystyret. Andre kommentarer har jeg ikke til nominasjonen foreløpig, svarer Molvær.

Venstre i Ålesund har som kjent fått en selverklært ordførerkandidat fra Østfold, men gruppeleder Kirsti Dale er også klar hvis partiet og velgerne vil ha henne.

– Vi i Venstre har dessuten ikke problemer med å samarbeide med noen av de andre partiene, og forhandlingene etter valget blir sikkert spennende, sier Dale.

KrF, Tverrpolitisk liste og SV er også i gang med nominasjonen, og leder Asle Grimstad i Ålesund KrF sier at partiet er «fokusert på å få fram damene».

– Vi får besøk av Dagrun Eriksen i september. Vi håper at hun vil inspirere KrF-kvinnene, sier Grimstad.

Partiets kvinne i formannskapet, Åse-Marie Myren, sier hun fortsatt er i tenkeboksen når det gjelder gjenvalg.