Med sydentemperaturer på Sunnmøre er det uvanlig mange som våger seg ut i den vanligvis kalde sjøen. Det virker det ikke som alle båtførere er vant med.

Alle båter, både vannskuter og større fartøy skal ikke ha større fart enn fem knop når de er nærmere enn 50 meter fra der bading pågår, står det i forskriftene om fart ved badestrender. Det tilsvarer rolig joggetempo.

Forkastelig båtferdsel

Sunnmørsposten skrev i går om badegjester som reagerer på uvettig båtkjøring nærme strendene i Ålesund. Kjersti Lyngstad med familien fra Oslo var forbauset over den store båttrafikken nærme land da de tilbrakte mye av den varme mandagen på Voldstadsberga.

– Det er forkastelig med en slik kjøring nærme de som bader, sier Lyngstad, som mener det burde gå an å finne andre steder å kjøre båt.

Også på redningsskøyta fastslår de at fart er et generelt problem blant dem som ferdes på sjøen i området.

Må ta hensyn

Ole Bjørn Harang er sjø og miljøkoordinator i Sunnmøre politidistrikt. Han mener det er mange båtførere som må tenke seg om når de ferdes på sjøen.

– Kravet om aktsomhet gjelder uansett hvor man befinner seg på sjøen, som på vegene er det heller ikke her fritt fram.

I forskriftene om båtferdsel ved badeplasser, står det også at det er ulovlig å kjøre båt innenfor merkebøyer som markerer en offentlig badeplass. Slike merkebøyer er vanlige å se ved trafikkerte badestrender, men ingen av de offentlige badestrendene i ålesundområdet har en slik visuell grense.

– Bør vurdere merking

Harang meiner oppmerkingsbøyer kan være et godt tiltak for å gjøre båtførerne oppmerksomme på at de nærmer seg folk som bader.

– Det må vurderes om kommunen skal legge til rette for å få på plass en oppmerking av badeområder, sier Harang, som tror at uvanlig mange badende i sjøen på Sunnmøre er grunnen til at man ikke har sett det nødvendig med slike tiltak tidligere. Men Harang mener også at sunn fornuft i utgangspunktet skal få båtførerne til å opptre på en riktig måte.

– Det som står i regelverket, er mulig å forstå uten å ha lest det. Det er rett og slett sunn fornuft at man viser respekt og forståelse når man ferdes nærme land.

Harang ber båtførere være skjerpa, og følge det som er krevd gjennom båtførerkompetansen.