– Da vi kom til Ålesund for å starte opp med kajakkutleie, var alle positive. Men de som driver båtfestivalen var innom og truet med boikott da de ikke fikk disponere båtplassene våre som de ville under Båtfestivalen.

Det sier innehaver i Coastal Odyssey, Jonathan Bendiksen, som leier ut kajakker i Brosundet. Han forteller at Båtfestivalen ønsket å disponere begge båtplassene han har på til sammen 24 meter.

Ubehagelig oppførsel

– Jeg tilbød dem å betale for å bruke båtplassene. De ba meg dra til helvete. Det er det mest ubehagelige jeg har opplevd i sommer, forteller Bendiksen og nevner en annen episode der de holdt på å laste av en tilhenger. Da stoppet en representant for Båtfestivalen bilen sin og sa at de ønsket han kunne flytte kajakkene under båtfestivalen.

indignert: Kajakkutleier Jonathan Bendiksen i Coastal Odyssey. Foto: Nils Harald Ånstad

– Jeg svarte at da måtte betale for det. Da svarte ikke denne, han kastet seg inn i bilen og dro. Når vi blir behandlet på en slik uhøflig og arrogant måte gidder vi ikke å snakke med dem, sier Bendiksen.

Kommersielt. Siden båtfestivalen fullt ut er et kommersielt tiltak og ikke noe veldedig tiltak ville han at de skulle betale. Hadde båtfestivalen vært basert på frivillighet og pengene gått til en god sak, hadde det vært annerledes.

– Men disse får penger i egen lomme, påpeker Bendiksen. Ut over dette har han bare positive opplevelser etter at han etablerte Coastal Odyssey i Ålesund.

Kjenner seg ikke igjen

– Usmakelig og usaklig. Provoserende. Dette er for dumt, sier festivalsjef Geir Østensen og Alf Terje Farstad. De kjenner seg ikke igjen det Bendiksen forteller.

båtfestival: Geir Østensen (t.h.) og Alf Terje Farstad i Båtfestivalen mener Coastal Odyssey setter ting på hodet.

– Vi vil ikke lage noen stor sak av dette nå. Vi er jo ferdige nå, sier festivalsjef Geir Østensen.

– Båtfestivalen er en rimelig idealistisk festival som vi legger ned tusenvis av timer for å lage. Vi har aldri hatt problemer av denne typen. Når du ikke kommer i dialog med folk er du sjakk matt, sier Farstad.

Spille på lag

Østensen peker på at Båtfestivalen er for næringslivet og handelsstanden i byen. – For at butikker og de som driver med aktiviteter i byen skal blomstre, og for at folk skal komme til sentrum og kose seg. Får få til det er vi avhengig av at folk spiller på lag med oss. Vi har aldri hatt noe problem med det. Alle mottar Båtfestivalen med åpne armer, sier han.

– Dette er snudd på hodet. Det er ikke Båtfestivalen som disponerer bryggene. Det er havnevesenet som tar betalt for båtene. Vi disponerer jo ingenting.

Trengte havneplass

Han sier Båtfestivalen prøvde tidlig å komme i dialog med Bendiksen fordi han disponerer en del meter i havna som båtfestivalen og havna trengte under festivalen.

Han sier festivalledelsen var interessert i å fortelle Bendiksen hva båtfestivalen var for noe og komme i en dialog for å finne andre løsninger for ham.

– Men det var ikke interessant for ham å komme i dialog med oss. Det eneste vi fikk tilbake var at da måtte vi betale for båtplassene, og det er jo uaktuelt for oss. Vi har jo ikke råd til å leie. Det er ikke vits for oss å leie noen båtplass, for det er jo havnevesenet som har inntekter på gjestebryggene. Han slengte ut at vi måtte betale for båtplassene og da sa vi at det er ikke aktuelt for oss, forklarer Østensen.