Han regner med at arrangementet legger beslag på hele indre havn.

Konflikt om bryggeplasser i Brosundet til fritidsbåter under Båtfestivalen har aktualisert spørsmålet om båtplasser i Brosundet. Det blir nok langt flere fritidsbåter som søker seg til Ålesund under Talls Ships Race, mener Gjørtz.

Midlertidig havn

Han sier arrangørene enten vil benytte eksisterende havner eller etablere noe nytt til alle fritidsbåtene som vil komme til byen i dagene 15.–18. juli når Tall Ships Race går av stabelen.

Seilskuter i Brosundet

– Alle havnene på sørsida–Prestebrygga og Fiskerikaia–går stort sett til de største skutene som deltar i Tall Ships Race. B-skutene (de på størrelse med «Wyvern») og nedover får ligge i Brosundet.

– Målsettingen er 100 skuter. Vi vet ikke tallet sikkert før i mai 2015. Fristen for påmelding er 1. mai, sier Gjørtz.

– Hvor mange mennesker kommer til Brosundet disse dagene?

– Det blir ingen Båtfestival neste år?

– Båtfestivalen går inn i Tall Ships Race i et slags fellesopplegg.

– Får Båtfestivalen inntekter fra Tall Ships Race?

– Vi har ikke funnet ut hvordan dette skal gjøres. Hvis en er interessert i at Båtfestivalen skal bli videreført, må en sørge for inntekter slik at en kan styre videre.

Tilstreber vennlighet

– Dere har valgt slagordet «Ålesund–port of friendship». På bakgrunn av at en utenlandsk kajakkutleier føler seg dårlig behandlet av Båtfestivalen; bør ålesundere nå legge seg i selen for god oppførsel?

– Det er en måte å se det på. Det er klart at vi skal være gjestfrie og ta imot alle besøkende slik at de føler seg velkommen, sier Albert E. Gjørtz.

<strong>storinnrykk:</strong> Albert Gjørtz forbereder storinnrykk både av seilskuter og fritidsbåter under Tall Ships Race i Ålesund neste år. – Det blir unntakstilstand i Brosundet, sier han. Arkivfoto: Stig Havnevik