– Min opplevelse var ikke ødeleggende for meg. Jeg opplevde ikke det som noe overgrep. Men jeg har hatt utbredt kontakt med ofre på Sunnmøre som har opplevd alvorlige overgrep og som strever enormt psykisk. Det handler om menn som nyter stor tillit i miljøet, men som prediker seksuell avholdenhet og det å holde ekteskapet hellig mens de misbruker unge i en sårbar situasjon. Denne boka er skrevet med en god porsjon raseri, sier Teige, som nok en gang har valgt å skrive en krim der hun tar opp kritikkverdige samfunnsforhold.

Og ikke minst: Om det vonde som kan skje når noen ikke vil høre om hva som skjer eller melde ifra. TV2-journalisten og forfatteren fra Fosnavåg har selv bakgrunn i det sunnmørske bedehusmiljøet.

– Bedehusene var jo samlingspunkt for så mye, for sosiale tilstelninger og kor, og jeg var ganske engasjert. Alle øyene i Herøy hadde sitt eget bedehus, og vi reiste mye rundt. Jeg hadde en fantastisk oppvekst i et raust, inkluderende og flott miljø, og har bare gode minner derfra.

Forførerisk kristenleder

Men da Teige var i slutten av tenårene, møtte hun en noe spesiell kristenleder.

– Det skjedde på en leir. Han var representant for en nasjonal organisasjon, noen år eldre enn meg, og en veldig karismatiske fyr, som nok mange av de unge jentene var litt forelska i.

Mannen ville ha et møte med unge Teige.

– Siden jeg hadde tatt på meg å være leder, var det ikke så unaturlig. Men etter hvert begynte han å oppføre seg så rart. Spurte om jeg hadde vondt i hodet, ville massere meg, ville ha meg til å kle av meg litt, så litt mer. Jeg syntes det veldig merkelig. Så, ved en spesiell anledning, dro han meg inntil seg og prøvde å stikke hånda mi nedi buksa si.

– Han kom ingen veg, og jeg opplevde det ikke som noe overgrep da, syntes bare han var utrolig dum.

– For meg var det ikke traumatiserende, jeg kan ikke huske å ha tenkt noe mer på det før flere år etterpå, da jeg så at han var dømt for voldtekt. Jeg snakket aldri om det til noen, og hørte ikke om andre som hadde opplevd han sånn. Men jeg vet om flere predikanter som er tatt med buksene nede, sier Teige, som har flettet ting hun har opplevd selv inn i handlingen.

Gode verdier

I dag tar kristne miljøer slike saker på alvor, mener hun.

– Men at voksne menn med stor tillit utnytter andre personer, ofte unge mennesker i sårbare situasjoner, er jeg sikker på. Ikke bare i religiøse miljøer, også i idretts- og politiske miljø.

Selv har hun på ingen måte vendt det kristne miljøet ryggen.

– Tvert imot, alle de gode verdiene har jeg tatt med meg, det er verdier som preger meg. Man må skille mellom kristne mennesker og det kristne budskapet, sier Teige.

Sa opp i TV2

Den profilerte fjernsynsjournalisten, som har jobbet som journalist i 30 år, har sagt opp jobben som profilert journalist i TV2, der hun har vært siden kanalen startet opp for 12 år siden. Nå vil hun være forfatter på heltid.

Men hverdagen blir ikke bare skriving.

– Jeg har booket inn programledelse, ting jeg har vært nødt til å ha sagt nei til fordi jeg har jobbet i TV2. Denne høsten skal jeg også på turné i Oslo-skolene, og fortelle om de sanne fortellingene bak bøkene mine. Og på bokhandlerturné og signere den nye krimromanen min.

– Så skal jeg gjøre ferdig en barnekrim, og skrive ferdig en ny historisk roman. Den tar utgangspunkt i historier som folk har fortalt meg etter at jeg skrev om tyskerjentenes skjebne, men i russisk sone, forteller Teige.

<strong>NY KRIM:</strong> I dag slipper Trude Teige sin fjerde krimroman, på Aschehoug forlag.