Trondheim (smp.no): - Det er ikke tvil om at en del av søppelet som ryddes langs strendene kommer fra den norske fiskeflåten. Men en god del kommer også langveisfra, med golftrømmen. Norske fiskere er ikke miljøsvin, påpeker han.

Spørsmålet om norske fiskere er miljøsvin var tema på fiskerimessa i Trondheim onsdag der Ingebrigtsen møtte rådgiver Fredrik Myhre som arbeider med fiskeri og havmiljø i WWF.

Hvert år samles det tonnevis av søppel  langs strendene. 30 prosent stammer fra fiskerne.

- Vårt mål at denne andelen skal ned og bort, sier han til Sunnmørsposten.

Til landsstyret

Ingebrigtsen sier at både Norges Fiskarlag og myndighetene etterspør ordninger som kan bedre miljøet på en god måte. I sommer ble han kontaktet av fiskeriminister Elisabeth Aspaker om saken.

- Vi har sendt den videre til landsstyret i Norges Fiskarlag -  som skal ha møte i  neste måned - for å se om det er mulig å gjøre forbedringer på dagens ordning.

- Alle som ferdes på havet skal være sitt ansvar bevisst. Vi skal være vårt ansvar bevisst alle som ferdes på havet. Norske fiskere skal ikke ha all skylda for søppelet langs kysten, sier han og avviser at dette handler om manglende holdninger. Dagens fiskerne er opptatt av miljø.

Ikke godt nok

- Dessverre finnes det tilfeller som gjør at det blir som det blir. De fleste fiskerne tar vare på søppelet på en fornuftig måte. Men de fleste havner har ikke godt nok utbygd renovasjon. Spesielt gjelder dette sesongfiskeriene.  Vi betaler for havneanlegg, men mange steder er ikke dette godt nok utbygd, påpeker Fiskarlagets leder.

- Hva trenger dere?

- Vi trenger søppelcontainere til vanlig husholdningsavfall.

Opprenskning

- Også når det gjelder tapte fiskeredskaper er vi aktive pådrivere for norsk fiskerireturordning der en kan levere inn kasserte fiskeredskaper. Vi  kan også bidra til gjenbruk av plastavfall. Ikke alle tenker på at dette også kan gjelde kasserte fleecegenere.

Årlig foretar også Fiskeridirektoratet et opprensningstokt fra Sogn og Fjordane og nordover der de leier inn en tråler for å få inn tapte fiskeredskaper, opplyser Ingebrigtsen.

Les mer fra Nor-Fishing 2014:

Smilende Røkke

Kongelig åpning

Andre bør få eie fiskebåter

Rykende fersk historie

Vant innovasjonsprisen