Det skriver skjenkekontrollørene til Securitas i en tilleggsrapport, etter å ha gjennomført to kontroller under Back In The Fields Rock Festival i Ålesund, helga 8.-10. august.

Under de to kontrollene, som begge varte i vel en time hver, er det den som blei holdt natt til lørdag som har resultert i flest brudd på skjenkebestemmelsene, ifølge kontrollørene. Det er også fra tilleggsrapporten til denne kontrollen at sitatet om at det ikke blei tid til å notere opp alle tilfellene av åpenbart påvirka, er henta. Etter kontrollen trekkes det fram eksempler både på at åpenbart rusa personer ikke blir bortvist, på at åpenbart rusa fortsatt får skjenking, på at det selges alkohol utover skjenketida, på at der blir gjort brudd i forhold til alkoholreklame og også i forhold til merking etter lov om vern mot tobakksskader.

Vil ikke kommentere

- Rapportenes innhold er av en slik karakter at det kan gi grunnlag for reaksjoner, heter det i et brev fra Ålesund kommune til festivalsjef Kjell W. Larsen datert 14. august. I brevet gis festivalsjefen frist til 30. august med å komme med uttalelser om forholda som blir beskrevet.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med Kjell W. Larsen for en kommentar, men det ønsker han foreløpig ikke å gi.

- Alt jeg vil si nå er at vi skal ha et møte med kommunen, sier han.

Øl-søl og fall

I tilleggsrapporten etter den første kontrollen beskrives flere hendelser der overstadig rusa personer sjangler rundt, faller, søler øl og henger rundt halsen på hverandre.

Om en av de som omtales heter det følgende:

Klokka 01.18: - Da de andre reiste seg hadde han store problemer med å reise seg. Han fikk litt hjelp av kameraten og kom seg opp. Han skulle ta med seg ølglasset som fortsatt sto på bakken, men hadde store problemer og måtte gjøre flere forsøk, siden han bomma på glasset og ikke klarte å stå stille. Så tok han et par skritt bakover og senka arma og «rusha» framover og traff glasset så ølet spruta. Han søla også en del da han prøvde å finne igjen balansen.

Øl til mindreårige

Når det gjelder kontrollen natt til søndag anfører kontrollørene at det var større fokus på dette med overstadig beruselse, og har ikke observert åpenbart påvirkede på festivalområdet. De skriver også at de verken har funnet brudd i forhold til skjenketid eller alkoholreklame. Når de også denne kvelden mener det er gjort brudd i forhold til skjenkebestemmelsene skyldes dette følgende:

De viser til eksempler der mindreårige fikk kjøpe øl, der det ikke ble krevd legitimasjon ved tvil om alder, og der for unge personer fikk alkohol som blei skjenka til andre. Det pekes også på at det fortsatt ikke var synlig merking om røyking forbudt i teltene.

Flere festival-kontroller

Festivalen på Flatholmen er for øvrig ikke den eneste som har blitt gjenstand for skjenkekontroll i Ålesund i sommer. Både under Midtsommerjazz og på Ålesund båtfestival blei det gjennomført tilsvarende kontroller.

- Her ble det ikke påvist avvik, opplyser rådgiver Liv Berit Alme i Ålesund kommune.

- Vi skal ha et møte med kommunen, det er alt jeg ønsker å si foreløpig, sier festivalsjef Kjell W. Larsen om kontrollene. ARKIVFOTO: CHARLOTTE KARLSEN