Fredag starter Jugendfest 2014, og i løpet av helga skal over 20.000 mennersker nyte god musikk og kose seg i godt lag.

De aller fleste vet å oppføre seg, men det finnes alltid noen unntak. Derfor har politiet noen enkle råd til deg som skal på konsert, eller sende ungdom dit.

- Det kan være lurt å følge noen enkle kjøreregler når du skal oppholde deg i større folkemengder hvor alkohol blir konsumert, minner politistasjonssjef Oddbjørn Solheim i Ålesund om.

- På en slik festival er det fint om alle følger litt ekstra med sine venner slik at alle får det trivelig. Si fra når du ser at noen mister kontrollen, sier leder for forebyggende avsnitt Arild Helland.

Aldersgrense

Politiet har et nært samarbeid med arrangøren Momentium og vaktselskapet Eventsystemer.

- Vi samarbeider med arrangøren for at dette skal bli et trivelig og trygt arrangement for alle. Spesielt reglene rundt alkohol og mindreårige er vi opptatt av, samt bruk av falsk legitimasjon, sier Solheim.

I fjor fikk arrangørene kritikk fordi mindreårige ble observert i påvirket tilstand. I år må derfor publikum under 15 år ledsages av verge, en edru person over 23 år.

- Arrangøren har presisert at dette er et arrangement for voksne. Det vil være trangt, mye folk i bevegelse og høy musikk. Foreldre som velger å ha barn med på konserten må ha tilsyn til disse hele tiden, gjerne i bakre del av konsertområdet hvor det er langt mindre trengsel enn fremme ved scenene. Det er ikke egne områder dedikert for barn på festivalområdet.

"Kjernekar"

I samarbeid med politiet vil Momentium fronte Kripos-kampanjen "Kjernekar", en kampanje med bakgrunn i at 40 prosent av alle voldtekter skjer i forbindelse med fest.

- Kjernekaren er der for vennene sine og sier i fra. Det er han som følger med litt ekstra og tør si ifra hvis han ser noen som tråkker over grensa, sier Arild Helland.

Økt vakthold

Innsatsleder Karl Idar Vik vil være på vakt denne helga og han opplyser at politiet vil være til stede i og rundt arrangementet.

- Vi stiller med flere uniformerte og sivile patruljer på og rundt stadion. I tillegg vil vi ha økt bemanning i sentrum etter konsertslutt, sier Vik.

Han minner også foresatte som sender mindreårige barn til festivalen om å være sitt ansvar bevist og holde seg edru om det skulle komme en telefon om å hente barnet sitt.