Sunnmøre politidistrikt forteller for første gang hvordan siktede for Hareid-drapet ble pågrepet.

Og forvirringen de første timene som skyldes språklige misforståelser.

Mistenkelig likfunn

Fredag 8.august klokka 13.30 fikk politiet melding om likfunn på Bigset i Hareid. Det var 20 år gamle Sami Milhem som ble funnet ille tilredt i ei leilighet. Drapet er seinere blitt karakterisert som et parteringsdrap.

Politiinspektør Ingar Bøen var fungerende politimester på det tidspunktet og dro selv ut til Hareid.

- På veg ut fikk jeg telefon fra politiets operasjonssentral med forespørsel om bevæpning for en aksjon på Valderøya, forteller Ingar Bøen til smp.no.

To drap?

Meldinga politiet fikk klokka 18.30 gikk ut på at en person befant seg utenfor et hus på Valderøya, var truende, og ropte at han hadde drept samboeren sin.

- Der og da trodde jeg at vi hadde med to drap å gjøre, sier Bøen.

Politiet rykket ut til Valderøya og pågrep en person som de tok med til Ålesund politistasjon. Mannen var blodig og hadde kuttskader i hendene.

- Men etter kort tid fant vi ut at samboeren levde. På grunn av omstendigheter rundt pågripelsen og truslene, holdt vi mannen på politistasjonen utover kvelden.

Vedkommende var blodig og hadde kuttskader i hendene da han ble pågrepet.

Samtidig jobbet flere etterforskere på spreng med å gå gjennom overvåkingsbilder på Hareid - etter tips om en blodig mann i sentrum der.

Språkvansker

Vedkommende som hørte ropene på Valderøya, kommer fra øst-Europa. Han fortalte historien umiddelbart til en landsmann, som igjen fortalte det til en nordmann. Nordmannen ringte så inn tipset til politiet.

- I ettertid har vi skjønt at språkvansker gjorde at de oppfattet ordene «drept samboeren min» da mannen egentlig ropte «drept Sami». Dette ga mening etter hvert, forteller Bøen.

- Rett mann

Ut på kvelden vurderte politiet å løslate mannen fra Valderøya . Men så mottok politiet i Ålesund overvåkingsbilder av en blodig mann på Hareid.

- Bildet stemte med mannen vi hadde pågrepet på Valderøya. Dermed kunne vi pågripe han for drapet av Sami Milhem.

Pågripelsen skjedde like etter midnatt.

Varetekt

På grunn av siktedes tilstand kunne han ikke bli formelt avhørt før mandag 11.august. I avhør innrømmet han å ha drept Sami. Han sa også at han utførte drapet aleine.

Sami Milhem ble gravlagt på Oddernes gravlund i Kristiansand fredag 15.august.

Politiet har så langt ikke gått ut med motivet for drapet.

Siktedes forsvarer, Erling Flisnes, opplyser til smp.no at hans klient har vært i flere avhør.

- Han samarbeider greit med politiet, sier Flisnes.

Politiinspektør Ingar Bøen på vei til fengslingsmøte i Sunnmøre tingrett mandag. Foto: Peter Talos / NTB scanpix Foto: Scanpix
Etterforskere gjør seg klar for å gå inn i huset. Foto: June Johansen
Etterforskarar i arbeid i og utanfor leilegheita på Bigset i Hareid. Foto: Marius Bøstrand
Politihund gjorde søk både langs hovedvegen og i boligområder rundt åstedet, blant annet et lite "skogholt" på nedsiden av huset. Foto: June Johansen
Lensmann Odd Kulø (t.v.) og konstituert politimeister Ingar Bøen i Sunnmøre politidistrikt informerte 8.august om det mistenkelege dødsfallet i Hareid. Foto: Knut Arne Aarset