Politiet starta mandag med "Aksjon skolestart" og i løpet av noen få timer torsdag har Utrykningspolitiet (Up) gjennomført kontroller på tre steder i Ålesund og Skodje kommune: Ved Hessa skole, på Gåseid og på Stette.

Totalt blei det utferdiga 31 forenkla forelegg. I tillegg blei ei kvinne i 50-åra anmeldt og fikk førerkortet beslaglagt, etter å ha kjørt 77 km/t i 50-sona ved hessaskolen.

Fordelt på de tre kontrollene blei forelegga fordelt slik: Hessa: 8. Gåseid: 12. Stette: 11.

Gjennom aksjonen som utføres i flere politidistrikt, ønsker politiet å gjøre sitt ytterste for å skape en trygg skoleveg, heter det i en pressemelding fra politiet i Sogn og Fjordane, som også gjennomfører kontroller ved skoler for tiden.

- Vi skal i de kommende ukene være enda mer synlige i trafikkbildet, og tilstede rundt skolene og i nærheten av disse, opplyser politiet.

Fokuset er på myke trafikanter og trafikk i området. Fart, rus, mobilbruk og sikring av barn og personer er sentrale tema for aksjonen.

- Ro ned i hverdagen

Per Einar Hollum er distriktsleder for UP på Nordvestlandet. Han mener det er tid for å minne foreldre om å ta det med ro.

- Aksjonen er viktig fordi det er skolestart med mange nye elever som ferdes langs veiene, sier han.

UP-lederen sier at de stort sett får positive tilbakemeldinger, selv fra stressede foreldre.

- Vårt innspill er også at folk skal tenke seg om og ta det litt med ro i hverdagen. Det er ofte stressede foreldre som har det travelt som skaper situasjoner ved skolene, sier Hollum til smp.no.

Ifølge UP-lederen er det særlig vikeplikt i gangfelt og fart politiet konsentrerer seg om.

- I tillegg er det viktig og huske at barn kan være uforutsigbare. Derfor er det viktig med ekstra oppmerksomhet i trafikken når skolen starter og slutter, sier Hollum.

Kontrollerte i Stryn

Torsdag fikk en bilfører i Stryn forenkla forelegg for å  ha kjørt 99 km/t i 80-sona i Oppstryn.

Også på Byrkjelo ble 39 kjøretøy kontrollert.

- Her var det meste OK, men noen foreldre med barn fikk muntlig pålegg da de hadde bilbeltet under arma. Dette er ikke trygt og heller ikke lov, skrives det i politiloggen.

Politiet aksjonerte også på Leikanger og i Jølster, hvor det også ble skrevet ut noen gebyrer og forenkla forelegg.

- Det er vanskelig å si om det er noen spesielle tendenser, jeg får bare inn resultatene fra kontrollene her på sentralen, sier operasjonsleder Espen Gulliksen ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Ifølge Gulliksen var det torsdag flere overtredelser lenger sør i Sogn og Fjordane.

- Jeg ser at vi har skrevet ut 15 forenkla forelegg i Jølster i en kontroll ved Skei skule, sier han.

Gulliksen opplyser om at politiet kommer til å opprettholde økt kontrollvirksomhet ved skoler i en stund framover.

Illustrasjonsfoto: June R. Johansen Foto: June R. Johansen