Politidirektoratet (POD) foreslår for Justis- og beredskapsdepartementet at Politi-Norge i framtiden skal bestå av ni politidistrikter.

– Det stemmer at vi har anbefalt ni politidistrikter til departementet, sier beredskapsdirektør i POD, Kaare Songstad til Poilitiforum.no.

Forslaget innbærer å slå sammen de fire politidistriktene i Møre og Trøndelag til ett distrikt.

Hva mener du? Si din mening nederst i saken!

Det foreslås også at Sogn og Fjordane politidistrikt blir slått sammen med Hordaland.

Det er Stortinget som avgjør saken. Men POD har allerede forskuttert deler av avgjørelsen i Stortinget, skriver Politiforum. Stabene i tre politidistrikt, Østfinnmark, Vestfinnmark og Follo får i høst ikke delta på kurs ved Politihøgskolen. Begrunnelsen skal være at stabene der ikke er en del av framtidig distriktsstruktur og dermed ikke prioriteres.

I dag er det 27 politidistrikter i Norge. Dette er distriktsinndelingene slik de blir presentert i Politiforum onsdag:

  • Nord-Norge: Dagens distrikter Troms, Vestfinnmark og Østfinnmark.

  • Nordland: Helgeland, Salten og Midtre Hålogaland.

  • Midt-Norge: Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Sunnmøre og Nordmøre og Romsdal.

  • Vest: Hordaland og Sogn og Fjordane

  • Sør-Vest: Haugaland og Sunnhordland, Rogaland og Agder.

  • Sør-Øst: Nordre Buskerud, Søndre Buskerud, Vestfold og Telemark.

  • Innland: Hedmark, Gudbrandsdal og Vestoppland.

  • Østland: Romerike, Follo og Østfold.

  • Stor-Oslo: Oslo og Asker og Bærum.

Større enn fylket

– I mitt høringsbrev gikk jeg inn for mellom seks og 12–13 distrikter. Om det blir ni eller 12 er for meg ikke så viktig. Det avgjørende er at det blir betydelig færre distrikter, slik at politiet er rustet til å møte fremtiden, sier Hasseldal til Smp.no.

– Hva tenker du om at  POD vil slå Møre og Trøndelag sammen til ett politidistrikt?

Det er kanskje her vi vil få den politiske debatten. Når man tenker redningstjeneste, er nærhet og lokalkunnskap viktig, det taler imot store distrikter. Når man tenker fagkompetanse og spesialtjenester, taler det for store distrikter. Her blir det en avveining, sier politimesteren.

– Et alternativ kunne være å slå sammen politidistriktene i Møre og Romsdal med Nordfjord. Ulempen da er at et fylke blir oppdelt. Men for min del heller avveiningen i retning av en større enhet enn Møre og Romsdal, sier Hasseldal.

– Hvor avgjørende tror du innstillingen fra POD er?

– Til sjuende og sist er det politikerne som må se på dette. De må se på høringssvarene på et utgangspunkt, ikke som en fasit.

Politiker: For stort

Jenny Klinge (Sp) er medlem av justiskomiteen på Stortinget. Hun vil ikke slå Møre og Trøndelag sammen til ett politidistrikt.

– Erfaringen fra England er at store politienheter blir mindre effektive. De reduserte fra 41 til 12 politidistrikter. Resultatene fra England støttes også av undersøkelser gjort i USA. Dette er også helt på linje ned det tidligere politileder Hanne Kristin Rohde i Oslo mener: for store enheter truer lokalt politiarbeid, sier Klinge og legger til:

– Det er utrolig stor avstand fra Røyrvik i nord via Trondheim og til Vanylven, dette blir et for stort distrikt, understreker justispolitikeren.

Vil følge fylkesgrensa

I stedet går Klinge inn for det hun kaller en gylden middelveg.

– Jeg går inn for fylkesmodellen, der Møre og Romsdal blir ett politidistrikt.

– Men politimester Hasseldal viser til at større enheter styrker fagmiljøene, og at dette taler for å slå sammen Møre og Trøndelag.

– Vi vil uansett ha bruk for enheter som KRIPOS, slik som i dag. Dette er enheter som støtter politidistriktene ved behov, sier Klinge.

– Hva med  å slå Nordfjord samman med Møre og Romsdal?

– Det synes jeg er et dårlig forslag. Nåværende regjering går ikke sterkt inn for store regioner. Dermed vil dagens fylkesgrenser stå fast noen år enda. Og dermed er det naturlig å ta utgangspunkt i fylkesgrensene, sier Klinge.

Politimester Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt har ingen sterke meninger om Møre og Romsdal bør slås sammen med Trøndelag eller ikke.
<strong>Fylke:</strong> Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Jenny Klinge (Sp), vil ha Møre og Romsdal som ett politidistrikt. Foto: June R. Johansen